Jak zrobić schabowe? To proste zadanie, z którym poradzą sobie nawet kuchenni amatorzy. Dobrej jakości schab wieprzowy wystarczy odpowiednio doprawić i otoczyć chrupiącą panierką. Co jednak zrobić, aby mięso nie wyszło gumowate? Warto je wcześniej namoczyć!
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Przed wykonaniem panierki, mięso na kotlety schabowe trzeba odpowiednio przygotować. Najlepiej zacząć od rozbicia kawałków schabu. Kolejnym krokiem jest namoczenie mięsa. Do tej pory radzono, aby zalać je mlekiem. Jest jednak jeszcze jeden sposób, który sprawi, że schab będzie delikatniejszy. Wystarczy zanurzyć je w jogurcie naturalnym i odstawić na około godzinę. Po tym czasie można doprawić mięso ulubionymi przyprawami. My stawiamy na klasykę - sól i pieprz zdecydowanie wystarczą.
Tradycyjna panierka do kotletów schabowych jest przygotowywana z mąki pszennej, jajka i bułki tartej. Ten ostatni składnik można jednak śmiało wymienić. Zdrowszą alternatywą będą płatki owsiane. Jeśli zależy nam na chrupiącym efekcie, możemy wykorzystać pokruszone płatki kukurydziane. Niektórzy preferują jeszcze inny sposób, a mięso panierują płatkami migdałowymi.
Z czym podawać kotlety schabowe? Świetnym dodatkiem będą tłuczone lub pieczone ziemniaki, a także warzywne puree. Tradycyjny schabowy obroni się jednak także jako dodatek do pieczywa. Kanapka z mięsem w panierce z pewnością świetnie nasyci.