Takiej karpatki z pewnością nie jedliście. Efektowne kuleczki zastąpią długie pieczenie

Karpatka to kremowe ciasto na lekkim cieście. Choć zrobienie kremu na bazie budyniu i masła nie powinno sprawiać większych problemów, przygotowanie ciasta może być wyzwaniem. Jest jednak prosty sposób, by to obejść. Wystarczy zastosować groszek ptysiowy.

Karpatka to idealny wypiek do popołudniowej kawy. Kremowy środek na bazie masła oraz budyniu świetnie komponuje się z lekkim spodem. Przygotowanie ciasta parzonego może być jednak nie lada wyzwaniem. Jeśli nie macie czasu lub ochoty na długie stanie w kuchni, ale jednocześnie ochota na karpatkę nie mija, warto wykorzystać popularny groszek ptysiowy. Lekkie kuleczki będą świetnym substytutem.

Zobacz wideo Karpatka

Szukasz podobnych treści i sprawdzonych przepisów? Wejdź na Gazeta.pl

Groszek ptysiowy zamiast pieczonego ciasta

Groszek ptysiowy może zastąpić blaty ciasta parzonego. Jak przygotować ekspresową karpatkę?

Składniki:

  • kostka miękkiego masła - 200 gramów,
  • dwa budynie waniliowe - około 80 gramów,
  • dwie szklanki mleka,
  • cztery łyżki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • około 180 gramów drobnego groszku ptysiowego,
  • cukier puder.

Przygotowanie karpatki z groszkiem ptysiowym

Z pół litra mleka odlej odrobinę i rozrób budynie. Resztę mleka zagotuj. Gdy będzie się gotować dodaj rozrobiony budyń i energicznie mieszając gotuj, aż zgęstnieje. Odstaw budyń do ostygnięcia. 

Gdy będzie chłodny zmiksuj go z miękkim masłem. Pamiętaj, aby dodawać tłuszcz partiami. 

Na dno naczynie wysyp groszek ptysiowy. Na niego wyłóż budyniowy krem. Wierzch posyp groszkiem ptysiowym. Ciasto obsyp cukrem pudrem.

Kremem do karpatki możesz także przełożyć ptysie. Aby przygotować efektowny deser, warto użyć rękawa cukierniczego oraz podstawy do ptysiów. Ułożone w okrągłej tortownicy ciastka z kremem będą przypominały tort. Warto dodać do niego sezonowe owoce

Więcej o: