Ciasto na święta. Nie masz pomysłu na bożonarodzeniowe wypieki? Te z pewnością wyjdą idealnie

Ciasto na święta to temat, który nierzadko spędza sen z powiek osobom przygotowującym wieczerzę wigilijną. Wielorakość możliwości może zawrócić nam w głowie. Dlatego, też warto skorzystać ze sprawdzonych pomysłów na ciasta świąteczne. Proste, pyszne i zawsze się udają.

Przepis na pyszne ciasto świąteczne - sernik z makiem

Ciasto na święta musi spełniać kilka ważnych warunków, aby trafić na stół. Przede wszystkim powinno zawierać produkty typowo świąteczne, tj. mak, orzechy, bakalie etc. Nie może ono być zbyt skomplikowane, gdyż w trakcie świątecznych przygotowań zwykle brak nam ciągle czasu. I na koniec - musi być smaczne! Przepis na pyszne ciasto świąteczne może zaskoczyć nie tylko smakiem, ale składnikami. Takim przykładem jest sernik z makiem. To ciekawa alternatywa dla "niezdecydowanych" - swego rodzaju opcja 2 w 1, niczym sernik z makowcem. Jesteście ciekawi jak go wykonać? 

Składniki:

  • 250 g masła,
  • szklanka cukru białego,
  • 6 jajek rozmiar M,
  • skórka z cytryny,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 130 g mąki pszennej,
  • łyżeczka wanilii,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • 2-3 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 800 g sera twarogowego (z wiaderka),
  • szklanka śmietany 12-procentowej,
  • sól,
  • masa makowa (gotowa z puszki).
Zobacz wideo Świąteczna tarta wytrawna czy na słodko? Mamy propozycje na obydwie

Sposób przygotowania:

  1. Włącz piekarnik i nagrzej go do temperatury 170°C. 
  2. Przygotuj formę do pieczenia.
  3. Utrzyj żółtka z masłem na gładką masę.
  4. Dołóż cukier. Dalej ucieraj.
  5. Dodaj skórkę cytrynową, sok i wanilię. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Przesiej mąkę. Wymieszaj ją ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Dołóż do żółtkowej masy.
  7. Dodaj twaróg i śmietanę. Wymieszaj.
  8. W oddzielnym naczyniu ubij na sztywno białka z odrobiną soli. Powoli porcjami dołóż do masy.
  9. Masę makową wymieszaj z kilkoma łyżkami masy serowej.
  10. Masę z sera przełóż do formy. Z kolei makową umieść w rękawie. Rozłóż ją na masie serowej. 
  11. Piecz ciasto przez około 45 minut. Kiedy będzie gotowe - wyłącz piekarnik i pozostaw w środku do wystudzenia. Dzięki temu nie opadnie.

Ciasta świąteczne to jedna z głównych atrakcji świątecznego menu.Ciasta świąteczne to jedna z głównych atrakcji świątecznego menu. zdjęcie ilustracyjne/ AnnaPustynnikova, iStock

Wskazówka: Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Przepis na ciasto świąteczne - zielony Shrek

Przepis na ciasto świąteczne, wcale nie musi być tradycyjny, aby ujął wszystkich gości. Ważne jest, aby ciasto było smaczne, nie za słodkie i przy tym lekkie, gdyż dania świąteczne zazwyczaj są dość ciężkostrawne. Doskonale w ten opis wpisuje się ciasto Shrek.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oleju,
  • ulubiony aromat do wypieków,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ostudzona herbata (do nasączenia).

Składniki na zieloną warstwę:

  • litr soku przecierowego o smaku kiwi, jabłka i banana (może być np. Kubuś),
  • 3 budynie śmietankowe.

Składniki na warstwę śmietankową:

  • 400 ml śmietanki kremówki,
  • galaretka o smaku cytrynowym,
  • delicje - 2-3 paczki.

Składniki na trzecią warstwę:

  • 2 opakowania galaretek w kolorze zielonym,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • litr wody.

Sposób wykonania:

Pierwszy etap:

  1. Rozdziel żółtka od białek. Białka ubij z solą na sztywno. Dodaj stopniowo cukier, aromat oraz olej. Wymieszaj. Dodawaj po 1 żółtku, równocześnie mieszając.
  2. Przesiej dwie mąki i dodaj je stopniowo do masy. Delikatnie wymieszaj łyżką.
  3. Ciasto przelej do przygotowanej blaszki.
  4. Piecz w temperaturze 170°C przez pół godziny. Odstaw do wystudzenia.
  5. Nasącz biszkopt wodą z cytryną lub ostudzoną herbatą.

Warstwa zielona:

  1. Sok wlej do rondla - odlej wcześniej szklankę. Resztę zagotuj w rondlu.
  2. Do odlanej szklanki dodaj budynie i wymieszaj. Dolej do gotującego się soku.
  3. Tak przygotowany budyń wlej na biszkopt.
  4. Przykryj delikatnie folią aluminiową i odstaw do wystudzenia (ważne, aby folia była "nad ciastem").

Wykonanie warstwy śmietankowej:

  1. Cytrynową galaretkę rozpuść w około 0,75 ml wody. Wymieszaj. Odstaw do ostudzenia. Schłodź śmietankę i ubij ją na sztywno. Stopniowo dolewaj galaretkę.
  2. Masę przelej na zieloną warstwę. Ułóż na niej delicje do góry biszkoptem.
  3. Odstaw do wystudzenia.

Warstwa trzecia:

  1. Galaretkę oraz żelatynę rozpuść w wodzie. Odstaw do wystudzenia.
  2. Kiedy masa będzie tężeć, wylej ją na ciasto.
  3. Ciasto umieść w lodówce.

Przepis na ciasta świąteczne - nie musi być trudno, ważne by było smacznie

Jak wspomniano wyżej przepis na ciasta świąteczne nie musi być trudny, aby efekt był zadowalający. Podane przykłady ciast nie wymagają skomplikowanych umiejętności kulinarnych, a mimo to mogą zachwycić domowników i gości. Z powodzeniem poradzą sobie z nimi nawet początkujący cukiernicy. Wystarczy zadbać o odpowiedniej jakości produkty oraz dokładnie przeanalizować przepis i szansa na sukces jest w zasięgu ręki.

A jakie są Wasze "świąteczne pewniaki" wśród ciast?

Zobacz też: Słodkie 'bestsellery' - najlepsze wypieki na Wigilię i Boże Narodzenie

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.