Raz w życiu przygotuj gołąbki w inny sposób, a nie pożałujesz. Te trzy przepisy to game changer

Przepisów na gołąbki jest tyle, ilu jest Polaków. Każdy z nas ma swoją jedyną, najlepszą recepturę na to danie. Warto jednak czasem złamać własne zasady i zainspirować się innym przepisem. Można się nieźle zdziwić.

Tradycyjny przepis na gołąbki uwzględnia mielone mięso wieprzowe, biały ryż, białą kapustę, koncentrat pomidorowy, cebulę i bulion. Niektórzy z braku czasu preferują wersję bez zawijania. Jednak nie są to jedyne dwa przepisy na gołąbki. Podczas przygotowywania potrawy można trochę zaszaleć. Prezentujemy trzy przepisy, które nieco odświeżą tradycyjne danie.

Gołąbki po litewsku z leśnymi grzybami

Jeżeli masz pod ręką zapas leśnych grzybów, koniecznie przygotuj farsz do gołąbków po litewsku. W skład tej potrawy wchodzą:

  • główka białej kapusty,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • żółtko,
  • cebula,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 200 g mielonej wieprzowiny,
  • olej,
  • sól i pieprz.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Wieczór wcześniej namocz grzyby i zostaw na noc. Następnego dnia podgotuj je na wolnym ogniu. Zachowaj grzybowy wywar na później. W innym garnku ugotuj kaszę gryczaną. Cebulę pokrój w pióra i podsmaż. Wszystkie trzy składniki wymieszaj razem z żółtkiem i mięsem mielonym. Farsz ułóż na sparzonych liściach kapusty i zawiń jak tradycyjne gołąbki. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego lub garnka, zalej wywarem z grzybów i duś do miękkości.

Gołąbki bez mięsa

Jeżeli na co dzień nie jesz mięsa lub któraś z bliskich osób jest na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z ulubionych polskich potraw. Gołąbki z powodzeniem można zrobić bez mięsa - z ciecierzycą, czerwoną soczewicą, kaszą bulgur, z pieczarkami lub boczniakami. Sposób przygotowania nie różni się niczym od tradycyjnych gołąbków, a smak pozytywnie zaskoczy również mięsożerców.

Gołąbki z rodzynkami

Na koniec najbardziej kontrowersyjna propozycja tylko dla prawdziwych smakoszy. Dodatek suszonych owoców sprawdzi się zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Słodkie rodzynki przełamią smak mięsa i przypraw i z pewnością będą ciekawym urozmaiceniem potrawy.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA