Mamy przepis na takie naleśniki, które będą idealne do zawijania - zrobisz z nich krokiety, nafaszerujesz mięsem lub serem, ale zanim zabierzesz się do roboty, zdradzimy ci dwa sekrety. Po pierwsze - zamiast wody gazowanej użyj maślanki. Po drugie - daj im czas. Ciasto na naleśniki zawsze powinno trochę odpocząć, zanim wyląduje na gorącej patelni. Nic dziwnego - musi przecież przygotować się na przemianę w najlepszą rzecz na świecie.
Nie lubisz tłustych mielonych? Wypróbuj trik ze szkoły gastronomicznej
Naleśniki - przepis
Składniki:
- ok. 1,5 szklanki maki pszennej (typ 500 sprawdzi się idealnie)
- 2 większe jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego
- 1 łyżka cukru pudru (jeśli chcesz zjeść naleśniki na słodko)
Sposób wykonania:
- Do miski przesiej mąkę, dodaj mleko i maślankę. Wbij jajka i dosyp odrobinę soli. Zacznij miksować.
- Kiedy ciasto będzie już niemal jednolite, wlej olej lub masło. Ponownie zmiksuj i odstaw na kilka minut, by gluten zawarty w mące spęczniał. Dzięki temu naleśniki nie będą się rwać.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej odrobinę tłuszczu. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta i dokładnie rozprowadź je na całej powierzchni patelni.
- Naleśniki smaż na średniej mocy palnika, aż się zarumienią.
Liść laurowy i jego zastosowanie. Dzięki niemu unikniesz problemu w kuchni
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.