Jak zrobić naleśniki, żeby były jędrne i delikatne? Zamiana składników i 5 minut to klucz do sukcesu

Naleśniki to chyba najbardziej uniwersalne danie, jakie można sobie wyobrazić. Są nie tylko świetną opcją śniadaniową, ale także bazą do krokietów, a faszerowane i zapiekane w piekarniku to po prostu poezja. Jak zrobić naleśniki, żeby były delikatne, jędrne i nie rwały się przy zawijaniu? Tutaj kluczem są dwie sprawy - jedną jest zamiana składników, a druga dotyczy czasu.

Mamy przepis na takie naleśniki, które będą idealne do zawijania - zrobisz z nich krokiety, nafaszerujesz mięsem lub serem, ale zanim zabierzesz się do roboty, zdradzimy ci dwa sekrety. Po pierwsze - zamiast wody gazowanej użyj maślanki. Po drugie - daj im czas. Ciasto na naleśniki zawsze powinno trochę odpocząć, zanim wyląduje na gorącej patelni. Nic dziwnego - musi przecież przygotować się na przemianę w najlepszą rzecz na świecie.

Naleśniki - przepis

Składniki:

  • ok. 1,5 szklanki maki pszennej (typ 500 sprawdzi się idealnie)
  • 2 większe jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego
  • 1 łyżka cukru pudru (jeśli chcesz zjeść naleśniki na słodko)

Sposób wykonania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj mleko i maślankę. Wbij jajka i dosyp odrobinę soli. Zacznij miksować.
  2. Kiedy ciasto będzie już niemal jednolite, wlej olej lub masło. Ponownie zmiksuj i odstaw na kilka minut, by gluten zawarty w mące spęczniał. Dzięki temu naleśniki nie będą się rwać.
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej odrobinę tłuszczu. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta i dokładnie rozprowadź je na całej powierzchni patelni.
  4. Naleśniki smaż na średniej mocy palnika, aż się zarumienią.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: