Obiad w słoiku to idealny pomysł dla osób, które nie dysponują większą ilością czasu na gotowanie. Tak przygotowane potrawy można odgrzać w dowolnej chwili. Jak przygotować danie w słoiku? Przepis z pszenicą i karkówką podaje Tomasz Strzelczyk.
Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią
Obiad ze słoika Tomasza Strzelczyka. Danie na bazie karkówki z pszenicą
Przepis na warstwowe danie ze słoika przygotowuje się na dużej patelni. Po jego przygotowaniu słoiki należy pasteryzować w piekarniku.
Składniki:
- kilogram pszenicy,
- masło klarowane,
- półtora kilo karkówki,
- trzy duże cebule,
- trzy ząbki czosnku,
- trzy duże marchewki,
- dwie łyżki słodkiej papryki,
- dwie łyżki majeranku,
- łyżka soli,
- łyżka pieprzu.
Przygotowanie:
- Namocz pszenicę do momentu aż napęcznieje.
- Pokrój karkówkę w kostkę. Rozgrzej masło na patelni i smaż mięso na dużym ogniu co chwilę mieszając.
- Pokrój cebulę i dodaj ją do patelni. Powinna zmięknąć, a mięso zacząć się karmelizować.
- Dodaj do patelni marchew pokrojoną w kostkę i rozgniecione ząbki czosnku.
- Dopraw danie słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem.
- Wymieszaj całość, zmniejsz ogień i duś przez kwadrans pod przykryciem.
- W słoiku układaj warstwami pszenicę i mięso.
- Pasteryzuj słoiki w piekarniku. Na blasze wyłóż mokrą ścierkę i ułóż na niej słoiki. Wstaw blachę do zimnego piekarnika i nastaw go na 130 stopni. Piecz półtorej godziny od momentu zagotowania potrawy.
Przepis na obiad w słoikach Tomasza Strzelczyka - smaczna, swojska, domowa potrawa
Danie z karkówką zasmakuje każdemu amatorowi mięs. Oto, jak przygotowuje słoiki słynny youtuber:
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl