Obiad ze słoika Tomasza Strzelczyka. Pomysł na danie dla zabieganych. Smaczne i łatwe w przygotowaniu

Przedstawiamy pomysł na obiad ze słoika Tomasza Strzelczyka. To danie będzie idealne dla osób, które nie mają wiele czasu na przygotowywanie obiadu każdego dnia. Youtuber pokazuje, jak zrobić taką smaczną potrawę.

Obiad w słoiku to idealny pomysł dla osób, które nie dysponują większą ilością czasu na gotowanie. Tak przygotowane potrawy można odgrzać w dowolnej chwili. Jak przygotować danie w słoiku? Przepis z pszenicą i karkówką podaje Tomasz Strzelczyk.

Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią

Obiad ze słoika Tomasza Strzelczyka. Danie na bazie karkówki z pszenicą

Przepis na warstwowe danie ze słoika przygotowuje się na dużej patelni. Po jego przygotowaniu słoiki należy pasteryzować w piekarniku. 

Składniki:

  • kilogram pszenicy,
  • masło klarowane,
  • półtora kilo karkówki,
  • trzy duże cebule,
  • trzy ząbki czosnku,
  • trzy duże marchewki,
  • dwie łyżki słodkiej papryki,
  • dwie łyżki majeranku,
  • łyżka soli,
  • łyżka pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Namocz pszenicę do momentu aż napęcznieje.
  2. Pokrój karkówkę w kostkę. Rozgrzej masło na patelni i smaż mięso na dużym ogniu co chwilę mieszając.
  3. Pokrój cebulę i dodaj ją do patelni. Powinna zmięknąć, a mięso zacząć się karmelizować.
  4. Dodaj do patelni marchew pokrojoną w kostkę i rozgniecione ząbki czosnku.
  5. Dopraw danie słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem.
  6. Wymieszaj całość, zmniejsz ogień i duś przez kwadrans pod przykryciem.
  7. W słoiku układaj warstwami pszenicę i mięso. 
  8. Pasteryzuj słoiki w piekarniku. Na blasze wyłóż mokrą ścierkę i ułóż na niej słoiki. Wstaw blachę do zimnego piekarnika i nastaw go na 130 stopni. Piecz półtorej godziny od momentu zagotowania potrawy.

Przepis na obiad w słoikach Tomasza Strzelczyka - smaczna, swojska, domowa potrawa

Danie z karkówką zasmakuje każdemu amatorowi mięs. Oto, jak przygotowuje słoiki słynny youtuber:

 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: