Zupa cebulowa jest bardzo prostym przepisem, jednak w tejże prostocie tkwi cały smak. Jak zrobić najlepszą zupę cebulową? Ser ma tutaj duże znaczenie - cebulową przecież podaje się z cebulowymi grzankami. Najlepiej sprawdzi się francuski gruyere. Jeśli jednak chodzi o wino - tutaj jedynie białe i jedynie wytrawne. Innej opcji nie ma.
Zupa cebulowa - przepis na francuski klasyk
Składniki:
- 1 kg żółtej cebuli
- ok. 1,5 l bulionu (najlepiej gotowanego na kościach wołowych)
- masło
- białe wytrawne wino
- sól, pieprz, natka pietruszki, czosnek
- ok. 100 g startego sera gruyere (jeśli nie masz, użyj innego twardego, dojrzewającego sera)
- pszenna bagietka
Sposób wykonania:
- Zacznij od cebuli. Obierz ją i pokrój w piórka.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim 3 łyżki masła. Następnie dodaj cebulę i duś na średnim ogniu, aż się delikatnie zeszkli. Mieszaj co chwilę, by nie przywarła do garnka i nie zrobiła się chrupiąca.
- Następnie wlej ok. 200 ml wina i smaż, aż alkohol odparuje, a cebula wchłonie cały smak wina.
- Dodaj gorący bulion i na niewielkiej mocy palnika gotuj całość przez pół godziny. Następnie dopraw do smaku przyprawami.
- Przygotuj grzanki czosnkowe z serem gruyere. Bagietkę pokrój na kromki, każdą z nich posmaruj masłem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę praz drobno posiekaną natkę pietruszki. Na wierzch połóż starty ser i zapiecz w piekarniku.
Tak przygotowana zupa cebulowa to najlepszy sposób na rozgrzewający jesienny obiad. Jeśli chcesz zaskoczyć domowników nowym smakiem, koniecznie wypróbuj ten przepis, tylko uwaga - zupa znika z talerzy w okamgnieniu.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.