Zupa cebulowa - przepis prosto z paryskiej restauracji. Głęboki smak skrywa dwa sekrety. Jeden z nich dotyczy sera

Zupa cebulowa swoim smakiem przeniesie cię pod wieżę Eiffla i sprawi, że na chwilę zapomnisz o bożym świecie. Jak uzyskać głęboki smak potrawy? Sekrety są dwa - jeden dotyczy sera, a drugi wina. Jeśli sięgniesz po słodkie - zupa nie wyjdzie.
Zobacz wideo

Zupa cebulowa jest bardzo prostym przepisem, jednak w tejże prostocie tkwi cały smak. Jak zrobić najlepszą zupę cebulową? Ser ma tutaj duże znaczenie - cebulową przecież podaje się z cebulowymi grzankami. Najlepiej sprawdzi się francuski gruyere. Jeśli jednak chodzi o wino - tutaj jedynie białe i jedynie wytrawne. Innej opcji nie ma.

Pyszne, delikatne naleśniki na maślanceJak zrobić naleśniki, żeby były jędrne? Zamiana składników to klucz do sukcesu

Zupa cebulowa - przepis na francuski klasyk

Składniki:

  • 1 kg żółtej cebuli
  • ok. 1,5 l bulionu (najlepiej gotowanego na kościach wołowych)
  • masło
  • białe wytrawne wino
  • sól, pieprz, natka pietruszki, czosnek
  • ok. 100 g startego sera gruyere (jeśli nie masz, użyj innego twardego, dojrzewającego sera)
  • pszenna bagietka

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od cebuli. Obierz ją i pokrój w piórka.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim 3 łyżki masła. Następnie dodaj cebulę i duś na średnim ogniu, aż się delikatnie zeszkli. Mieszaj co chwilę, by nie przywarła do garnka i nie zrobiła się chrupiąca.
  3. Następnie wlej ok. 200 ml wina i smaż, aż alkohol odparuje, a cebula wchłonie cały smak wina.
  4. Dodaj gorący bulion i na niewielkiej mocy palnika gotuj całość przez pół godziny. Następnie dopraw do smaku przyprawami. 
  5. Przygotuj grzanki czosnkowe z serem gruyere. Bagietkę pokrój na kromki, każdą z nich posmaruj masłem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę praz drobno posiekaną natkę pietruszki. Na wierzch połóż starty ser i zapiecz w piekarniku.

Tak przygotowana zupa cebulowa to najlepszy sposób na rozgrzewający jesienny obiad. Jeśli chcesz zaskoczyć domowników nowym smakiem, koniecznie wypróbuj ten przepis, tylko uwaga - zupa znika z talerzy w okamgnieniu.

Co zrobić z pigwy? Jesienne owoce to składnik przetworów i domowych ciastCo zrobić z pigwy? Jesienne owoce to składnik przetworów i domowych ciast

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: