Kotlety mielone bez mięsa to doskonała opcja wegetariańskiego lub wegańskiego posiłku. Świetnie sprawdzi się jednak na stołach osób, które jedzą mięso, ale potrzebuję ciekawej odmiany. Jak je przygotować, by smakowały obłędnie pysznie? Który składnik nada im mocnego aromatu? Podpowiadamy.
Zobacz wideo
Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Kotlety mielone bez mięsa - przepis. Nie zapomnij o aromatycznych grzybach
Sekret kotletów mielonych bez mięsa tkwi w jednym składniku. Chodzi tu o grzyby, które nadają potrawie wyjątkowy smak i aromat. Jeśli jednak nie masz w swojej kuchni świeżych grzybów, a nie masz czasu na grzybobranie, to nic straconego. Możesz wykorzystać suszone grzyby. Czego jeszcze potrzebujesz do zrobienia kotletów mielonych z grzybami?
Składniki:
- 90 g suszonych lub 500 g świeżych grzybów,
- jajko lub w wersji wegańskiej dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- cebula,
- olej,
- pół szklanki bułki tartej,
- sól i pieprz oraz przyprawa do kurczaka,
- 3/4 szklanki mleka lub napoju sojowego,
- 100 g bułki czerstwej,
- łyżka pietruszki, koperku, bądź szczypioru.
Kotlety mielone bez mięsa. Sposób przygotowania krok po kroku
Jeśli do przygotowania kotletów używasz świeżych grzybów, musisz je najpierw odpowiednio oczyścić. W przypadku grzybów suszonych należy pominąć ten krok.
- Grzyby dusimy na patelni z cebulą i olejem.
- Po krótkim czasie do grzybów możemy dodać kilka łyżek wody, by je poddusić.
- Czerstwą bułkę moczymy w mleku lub napoju sojowym. Następnie mielimy ją lub blendujemy.
- Do powstałej masy dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
- Formujemy niewielkie kotlety i smażymy na oleju na średnim ogniu do momentu, aż zarumienią się z obu stron.
- Kotlety mielone z grzybów podajemy z ulubionym sosem, surówką bądź ziemniakami czy kaszą. Smacznego!