Kotlety mielone bez mięsa mogą wyglądać dokładnie tak, jak klasyczne. Wystarczy dodać leśny składnik

Kotlety mielone bez mięsa - przepis, który na stałe zagości w twojej kuchni. Rozsmakują się w nim nawet najwięksi mięsożercy, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez choćby grama mięsa. A wszystko to przez ich obłędnie pyszny smak i aromat, który rozchodzi się po całym domu podczas gotowania.

Kotlety mielone bez mięsa to doskonała opcja wegetariańskiego lub wegańskiego posiłku. Świetnie sprawdzi się jednak na stołach osób, które jedzą mięso, ale potrzebuję ciekawej odmiany. Jak je przygotować, by smakowały obłędnie pysznie? Który składnik nada im mocnego aromatu? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Kotlety mielone bez mięsa - przepis. Nie zapomnij o aromatycznych grzybach

Sekret kotletów mielonych bez mięsa tkwi w jednym składniku. Chodzi tu o grzyby, które nadają potrawie wyjątkowy smak i aromat. Jeśli jednak nie masz w swojej kuchni świeżych grzybów, a nie masz czasu na grzybobranie, to nic straconego. Możesz wykorzystać suszone grzyby. Czego jeszcze potrzebujesz do zrobienia kotletów mielonych z grzybami?

Składniki:

  • 90 g suszonych lub 500 g świeżych grzybów,
  • jajko lub w wersji wegańskiej dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • cebula,
  • olej,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • sól i pieprz oraz przyprawa do kurczaka,
  • 3/4 szklanki mleka lub napoju sojowego,
  • 100 g bułki czerstwej,
  • łyżka pietruszki, koperku, bądź szczypioru.

wrzuć liść laurowy do pralkiLiść laurowy i jego zastosowanie. Dzięki niemu unikniesz problemu w kuchni

Kotlety mielone bez mięsa. Sposób przygotowania krok po kroku

Jeśli do przygotowania kotletów używasz świeżych grzybów, musisz je najpierw odpowiednio oczyścić. W przypadku grzybów suszonych należy pominąć ten krok.

Buraczki zasmażane do obiadu. Przepis babci na dodatek do kotletów mielonychNie lubisz tłustych mielonych? Wypróbuj trik ze szkoły gastronomicznej

  1. Grzyby dusimy na patelni z cebulą i olejem.
  2. Po krótkim czasie do grzybów możemy dodać kilka łyżek wody, by je poddusić.
  3. Czerstwą bułkę moczymy w mleku lub napoju sojowym. Następnie mielimy ją lub blendujemy.
  4. Do powstałej masy dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
  5. Formujemy niewielkie kotlety i smażymy na oleju na średnim ogniu do momentu, aż zarumienią się z obu stron.
  6. Kotlety mielone z grzybów podajemy z ulubionym sosem, surówką bądź ziemniakami czy kaszą. Smacznego!
Więcej o: