Jedwabista zupa krem kusi nie tylko swoim soczystym kolorem, ale też wyjątkowym aromatem. Jak przygotować idealny jesienny posiłek? Wystarczy zastosować pewien prosty trik - przed gotowaniem należy podpiec warzywa w piekarniku. Przedstawiamy przepis.
Zobacz wideo
Pizza z białym sosem i grzybami
Zupa krem z pieczonych warzyw. Prosty przepis na wyśmienite danie
Składniki:
- pokrojona czerwona i żółta papryka,
- czerwona cebula pokrojona w kostkę,
- trzy duże, pokrojone marchewki,
- cztery drobno posiekane ziemniaki,
- kilka ząbków czosnku,
- kilka łyżek oliwy z oliwek,
- płaska łyżeczka soli,
- płaska łyżeczka pieprzu,
- płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku.
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 200 st. C.
- Przygotuj blachę - wyłóż na niej papier do pieczenia.
- Rozłóż paprykę, ziemniaki, marchew i czosnek na blasze do pieczenia.
- Polej warzywa odrobiną oliwy z oliwek i dopraw solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj całość.
- Wstaw warzywa na dwadzieścia minut do piekarnika.
- Po tym czasie dodaj do warzyw cebulę i wszystko wymieszaj.
- Pozostaw w piekarniku na następne dziesięć minut.
- Przełóż warzywa do dużego rondla, zalej je wodą i zagotuj.
- Gotuj całość na wolnym ogniu przez około pięć minut.
- Po tym czasie zmiksuj zupę blenderem.
- Na koniec dopraw krem do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Z czym jeść zupę krem? Będzie idealna z grzankami i świeżymi ziołami
Zupa krem będzie doskonała w smaku z dodatkiem grzanek, tostów lub groszku ptysiowego. Najlepiej podawać ją ze świeżymi ziołami - bazylią, pietruszką czy miętą. Można posypać ją tartym żółtym serem albo kawałkami twarogu lub fety.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl