Zupa krem z pieczonych warzyw będzie doskonałym pomysłem na jesienny obiad. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i smakuje rewelacyjnie. Taki krem to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto ją jeść o tej porze roku.
Fot. Pexels
REKLAMA
REKLAMA
Jedwabista zupa krem kusi nie tylko swoim soczystym kolorem, ale też wyjątkowym aromatem. Jak przygotować idealny jesienny posiłek? Wystarczy zastosować pewien prosty trik - przed gotowaniem należy podpiec warzywa w piekarniku. Przedstawiamy przepis.
REKLAMA
Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami
Zupa krem z pieczonych warzyw. Prosty przepis na wyśmienite danie
Składniki:
pokrojona czerwona i żółta papryka,
czerwona cebula pokrojona w kostkę,
trzy duże, pokrojone marchewki,
cztery drobno posiekane ziemniaki,
kilka ząbków czosnku,
kilka łyżek oliwy z oliwek,
płaska łyżeczka soli,
płaska łyżeczka pieprzu,
płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku.
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200 st. C.
Przygotuj blachę - wyłóż na niej papier do pieczenia.
Rozłóż paprykę, ziemniaki, marchew i czosnek na blasze do pieczenia.
Polej warzywa odrobiną oliwy z oliwek i dopraw solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj całość.
Wstaw warzywa na dwadzieścia minut do piekarnika.
Po tym czasie dodaj do warzyw cebulę i wszystko wymieszaj.
Pozostaw w piekarniku na następne dziesięć minut.
Przełóż warzywa do dużego rondla, zalej je wodą i zagotuj.
Gotuj całość na wolnym ogniu przez około pięć minut.
Po tym czasie zmiksuj zupę blenderem.
Na koniec dopraw krem do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Z czym jeść zupę krem? Będzie idealna z grzankami i świeżymi ziołami
Zupa krem będzie doskonała w smaku z dodatkiem grzanek, tostów lub groszku ptysiowego. Najlepiej podawać ją ze świeżymi ziołami - bazylią, pietruszką czy miętą. Można posypać ją tartym żółtym serem albo kawałkami twarogu lub fety.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl