Zupa krem z pieczonych warzyw - przepis na jesienny, rozgrzewający talerz. Proste i smaczne danie

Zupa krem z pieczonych warzyw będzie doskonałym pomysłem na jesienny obiad. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i smakuje rewelacyjnie. Taki krem to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto ją jeść o tej porze roku.

Jedwabista zupa krem kusi nie tylko swoim soczystym kolorem, ale też wyjątkowym aromatem. Jak przygotować idealny jesienny posiłek? Wystarczy zastosować pewien prosty trik - przed gotowaniem należy podpiec warzywa w piekarniku. Przedstawiamy przepis.

Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami

Zupa krem z pieczonych warzyw. Prosty przepis na wyśmienite danie

Składniki:

  • pokrojona czerwona i żółta papryka,
  • czerwona cebula pokrojona w kostkę,
  • trzy duże, pokrojone marchewki,
  • cztery drobno posiekane ziemniaki,
  • kilka ząbków czosnku,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • płaska łyżeczka soli,
  • płaska łyżeczka pieprzu,
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku.

Szef kuchni Tyler Florence podaje jak prawidłowo gotować ziemniaki. Podobno każdy robił to do tej pory źleSzef kuchni Tyler Florence podaje jak dobrze gotować ziemniaki. Każdy robił to źle

Przygotowanie:

  1. Nastaw piekarnik na 200 st. C.
  2. Przygotuj blachę - wyłóż na niej papier do pieczenia.
  3. Rozłóż paprykę, ziemniaki, marchew i czosnek na blasze do pieczenia.
  4. Polej warzywa odrobiną oliwy z oliwek i dopraw solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj całość.
  5. Wstaw warzywa na dwadzieścia minut do piekarnika.
  6. Po tym czasie dodaj do warzyw cebulę i wszystko wymieszaj.
  7. Pozostaw w piekarniku na następne dziesięć minut.
  8. Przełóż warzywa do dużego rondla, zalej je wodą i zagotuj.
  9. Gotuj całość na wolnym ogniu przez około pięć minut.
  10. Po tym czasie zmiksuj zupę blenderem.
  11. Na koniec dopraw krem do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Kapusta kiszona (zdjęcie ilustracyjne)Jak rozpoznać, że kapusta kiszona się zepsuła? To nie pozostawi złudzeń

Z czym jeść zupę krem? Będzie idealna z grzankami i świeżymi ziołami

Zupa krem będzie doskonała w smaku z dodatkiem grzanek, tostów lub groszku ptysiowego. Najlepiej podawać ją ze świeżymi ziołami - bazylią, pietruszką czy miętą. Można posypać ją tartym żółtym serem albo kawałkami twarogu lub fety. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: