• Link został skopiowany

Kiedy zaczynam prychać, robię penicylinę ubogich. Wlej do garnka, wsyp szklankę i zagotuj

Jesień to czas, kiedy infekcje przyklejają się do nas szybciej niż liście do butów. Jako wsparcie w leczeniu przeziębienia można wtedy wykorzystać stary, domowy sposób, który od lat działa bez zarzutu. Tylko kilka składników, kilkanaście minut i gotowe. Babcia naprawdę wiedziała, co robi.
Penicylina ubogich
KatharinaRau /Shutterstock

Syropy z cebuli i mleko z czosnkiem zna niemal każdy, ale niewiele osób słyszało o penicylinie ubogich. To stary, babciny sposób na kaszel. Od razu wyjaśniamy, że ta intrygująca nazwa nie ma nic wspólnego z antybiotykiem pozyskiwanym z pleśni. Dawniej, kiedy nie wszystkich było stać na opiekę medyczną, ludzie radzili sobie jak mogli - w tym przypadku ziołami. Penicylina ubogich to syrop na bazie tymianku, który jesienny kaszel zmiata z planszy już pierwszego dnia. Oto stara receptura na najlepsze wsparcie w jesiennym "prychaniu".

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Penicylina ubogich - przepis babci na jesienne infekcje

Składniki:

  • ok. 15 g suszonego tymianku,
  • 200 g cukru,
  • 250 ml wody,
  • opcjonalnie: łyżka miodu lub syropu z pędów sosny.

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj rondel i wlej do niego wodę. Następnie wsyp cukier, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  2. Jeśli używasz miodu lub syropu sosnowego, dodaj tuż przed momentem wrzenia. Następnie gotuj całość przez ok. 15 minut.
  3. Dodaj suszony tymianek i zmniejsz moc palnika. Gotuj przez 5 minut i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Ostudzony syrop odcedź na sicie i przelej do buteleczek. Najlepiej przechowywać go w chłodnym i zacienionym miejscu.

Tak przygotowany syrop pij łyżką do trzech razy na dobę. Kaszel odejdzie w zapomnienie - gwarantujemy.

Tymianek - właściwości. Dlaczego warto go jeść?

Tymianek to zioło znane i lubiane. Ma zarówno właściwości lecznicze, jak i walory smakowe oraz zapachowe. Tymianek działa dezynfekująco i przeciwzapalnie, zwalcza szkodliwe bakterie i grzyby. Obfituje w witaminę C, która stoi na straży naszej odporności. Ma też sporo witamin z grupy B (szczególnie B2, czyli ryboflawiny, która pomaga między innymi w prawidłowej pracy układu nerwowego), witaminę A oraz beta-karoten, niacynę i kwas foliowy. Oprócz tego zawiera żelazo, wapń, selen, potas, magnez i mangan. Co więcej, tymianek ma właściwości antyoksydacyjne. Zawiera flawonoidy, które walczą z nadmiarem wolnych rodników. Działa przeciwzapalnie, wpływa kojąco na bóle reumatyczne. 

Jest znany ze swojej skuteczności w walce z kaszlem. Olejek eteryczny tymianku, tymol, ma właściwości antybakteryjne. Ma działanie wykrztuśne i pomaga w leczeniu infekcji gardła. Płukanie jamy ustnej wywarem z tymianku powinno złagodzić ból i pieczenie. Ekstrakt z tymianku to częsty składnik syropów na kaszel oraz ból gardła.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: