Można powiedzieć, że szwedzkie klopsiki są odrobinę podobne do naszych rodzimych kotletów mielonych. Ich niewielki rozmiar sprawia jednak, że danie świetnie nadaje się na przysłowiowego "gryza". Klopsiki można podawać zarówno solo, jak i w towarzystwie rozmaitych sosów. Można wykorzystać je także jako dodatek do innych dań. Świetnie sprawdzą się, będąc mięsną wkładką do spaghetti.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Klopsiki z IKEA mogą być świetnym pomysłem na obiad, gdy nie masz czasu na długie stanie w kuchni. Jeśli przygotujesz wcześniej wszystkie składniki, samo zrobienie klopsików zajmie ci dosłownie kwadrans.
Składniki:
Sos do klopsików:
Mięso wołowe oraz wieprzowe przełóż do jednego naczynia i wymieszaj. Czosnek obierz i trzy ząbki przeciśnij przez praskę. Dodaj do mięsa. Dorzuć tam także jajko oraz bułkę tartą, a całość podlej mlekiem.
Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie wmieszaj do masy na klopsiki. Dopraw mięso solą, pieprzem i prażoną cebulką. Z tak przygotowanej masy formuj niewielkie kulki.
Klopsiki włóż do naczynia żaroodpornego i umieść je w piekarniku. Piecz pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez pół godziny.
Teraz przygotuj sos do klopsów. Masło rozpuść na patelni i stopniowo dodawaj do niego mąkę, przez cały czas mieszając. Smaż przez chwilę, a następnie zalej zasmażkę ciepłym bulionem. Gdy całość zacznie wrzeć, dodaj musztardę oraz śmietanę. Gotuj do zgęstnienia.