Uwielbiane klopsiki z IKEI możesz zrobić w swoim domu. Z tym przepisem przygotujesz je w kwadrans

Niektórzy wybierają się do popularnego szwedzkiego sklepu, aby doposażyć mieszkanie, inni jadą tam, by skosztować uwielbianych przysmaków. Prym wiodą oczywiście słynne klopsiki. Ten przepis pozwoli wam na przeniesie kultowego niemal dania do swojej kuchni.

Można powiedzieć, że szwedzkie klopsiki są odrobinę podobne do naszych rodzimych kotletów mielonych. Ich niewielki rozmiar sprawia jednak, że danie świetnie nadaje się na przysłowiowego "gryza". Klopsiki można podawać zarówno solo, jak i w towarzystwie rozmaitych sosów. Można wykorzystać je także jako dodatek do innych dań. Świetnie sprawdzą się, będąc mięsną wkładką do spaghetti

Zobacz wideo Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Szwedzkie klopsiki w polskiej kuchni

Klopsiki z IKEA mogą być świetnym pomysłem na obiad, gdy nie masz czasu na długie stanie w kuchni. Jeśli przygotujesz wcześniej wszystkie składniki, samo zrobienie klopsików zajmie ci dosłownie kwadrans.

Składniki:

  • pół kilograma mielonego mięsa wołowego,
  • 300 gramów mielonego mięsa wieprzowego,
  • jajko,
  • pięć łyżek mleka,
  • cebula,
  • trzy ząbki czosnku,
  • szklanka bułki tartej,
  • przyprawy: sól, pieprz, prażona cebula.

Sos do klopsików:

  • trzy kopiaste łyżki mąki pszennej,
  • szklanka bulionu warzywnego,
  • pół szklanki śmietany,
  • dwie łyżki masła,
  • łyżka musztardy,
  • sól.

Tak przygotujesz klopsiki, które smakują jak w IKEA

Mięso wołowe oraz wieprzowe przełóż do jednego naczynia i wymieszaj. Czosnek obierz i trzy ząbki przeciśnij przez praskę. Dodaj do mięsa. Dorzuć tam także jajko oraz bułkę tartą, a całość podlej mlekiem. 

Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie wmieszaj do masy na klopsiki. Dopraw mięso solą, pieprzem i prażoną cebulką. Z tak przygotowanej masy formuj niewielkie kulki. 

Klopsiki włóż do naczynia żaroodpornego i umieść je w piekarniku. Piecz pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez pół godziny.

Teraz przygotuj sos do klopsów. Masło rozpuść na patelni i stopniowo dodawaj do niego mąkę, przez cały czas mieszając. Smaż przez chwilę, a następnie zalej zasmażkę ciepłym bulionem. Gdy całość zacznie wrzeć, dodaj musztardę oraz śmietanę. Gotuj do zgęstnienia. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.