Twój chleb na liściu kapusty może mieć nieziemską, chrupiącą skórkę. Wystarczy zasada dwóch mąk

Chleb na liściu kapusty - przepis dość oryginalny, a jednocześnie bardzo prosty. Potrafi zachwycić nie tylko smakiem i aromatem, ale też złotą, chrupiącą skórką. Znika w mgnieniu oka, ponieważ najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepły.

Wiele osób decyduje się na samodzielny wypiek chleba. Nic w tym dziwnego, ponieważ jego smak jest nieporównywalny do pieczywa, który możemy kupić w sklepie. Przepisów na domowy chleb jest wiele. Szczególnie warto wypróbować jednak ten na chleb na liściu kapusty.

Zobacz wideo Przepis na chleb z masłem i kiwi według Magdy Beredy

Chleb na liściu kapusty - przepis. Ten jeden składnik może zdziwić

Niewielu wie, że pieczenie chleba na liściu kapusty ma duży wpływ na smak pieczywa. Nie warto więc omijać tego składnika podczas pieczenia. Czego jeszcze potrzebujemy do upieczenia bochenka z tego przepisu?

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kotlety mielone bez mięsa - przepis (zdjęcie ilustracyjne)Kotlety mielone bez mięsa będą pyszne. Wystarczy dodać leśny składnik

Składniki na zaczyn:

  • 150 g mąki,
  • 150 g wody,
  • szczypta suszonych drożdży.

Składniki na chleb:

  • szklanka ciepłej wody,
  • 2 g suszonych drożdży,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki żytniej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 3-4 liście białej kapusty.

Dyniowe gnocchiProsty przepis na dynie. Sekret tkwi w prostocie - sięgnij po te produkty

Przepis na domowy chleb z liśćmi kapusty. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Zaczyn najlepiej przygotować jeden dzień przed pieczeniem chleba. W tym celu należy wymieszać wodę, mąkę oraz drożdże. Następnie należy przykryć miskę z zaczynem folią i odstawić na kilkanaście godzin.
  2. Następnego dnia do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, drożdże, a następnie dodajemy zaczyn. Składniki mieszamy, a następnie dodajemy dwa rodzaje mąki i sól. Odstawiamy na pół godziny.
  3. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na kolejne pół godziny.
  4. Stolnicę wysypujemy mąką, wykładamy na nią ciasto i dzielimy na dwie części.
  5. Na papierze do pieczenia układamy liście kapusty, a na nie kładziemy uformowane bochenki chleba.
  6. Chleb pieczemy przed 25 minut w 220 stopniach.
Więcej o: