Daria Ładocha dodaje go do zupy kalafiorowej. O tym składniku nawet nie pomyślisz

Klasyczne dania coraz częściej zdobywają swoje drugie życie dzięki kucharzom, którzy nie boją się oryginalnie łączyć smaków. Propozycja Darii Ładochy na wszystkim znaną zupę kalafiorową może zaskoczyć kubki smakowe. Dodaje do niej jeden składnik, o którym nawet nie pomyślisz.

Daria Ładocha to prezenterka telewizyjna, dziennikarka kulinarna, autorka książek, a także trenerka kuchni tajskiej i coach zdrowia. Od lat związana jest z telewizją, gdzie dzieli się swoim doświadczeniem. Na autorskich blogach kulinarnych publikuje przepisy, które nadadzą świeżości tradycyjnym potrawom. Niedawno na profilu na Instagramie podzieliła się recepturą na wszystkim znaną zupę kalafiorową. Nie jest to jednak klasyczny przepis. Niecodziennym dodatkiem, który nadaje daniu wyjątkowości jest kozi ser. Dodatkowo znajdziemy w niej również pestki słonecznika i sos sojowy. Taka kombinacja smaków to bomba aromatyczna.

Przepis na kalafiorową z serem kozim Darii Ładochy

Składniki

  • 1 kalafior,
  • 1 pęczek świeżego koperku,
  • 1 cebula,
  • 3 marchewki,
  • kawałek selera,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 500 g ziemniaków,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • 1 żółta papryka,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • ser kozi w roladzie,
  • 50 g pestek słonecznika,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • sok z cytryny,
  • 2 l wody.
 

Sposób przygotowania

  1. Około 2 l wody wlej do garnka, umieść w niej ziele angielskie, liście laurowe i włoszczyzną. Jedną marchewkę pozostaw do zupy. Całość gotuj na małym ogniu.
  2. Po kilku minutach dodaj do wywaru sos sojowy i gotuj przez 45 minut.
  3. Po tym czasie warzywa odcedź. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno i podsmaż na patelni. Marchewkę obierz, pokrój w talarki. Paprykę również posiekaj w małą kostkę. Wszystko dodaj na patelnie i podsmaż przez kilka minut.
  4. Gdy warzywa odpowiednio zmiękną na patelni dodaj je do garnka.
  5. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Kalafior przemyj pod bieżącą wodą i podziel na różyczki. Umieść wszystko w garnku i gotuj od miękkości warzyw około 12 minut.
  6. Po tym czasie dodaj obie śmietany, dopraw do smaku i wlej sok z cytryny.
  7. Na koniec udekoruj posiekanymi ziołami, a na talerzu dodaj pokrojony ser kozi i pestki słonecznika.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.