Masło to jeden z podstawowych produktów kuchni polskiej o bardzo szerokim zastosowaniu. Aby było świeże przez dłuższy czas, powinno się przechowywać je w odpowiedni sposób. Podpowiadamy, co zrobić, aby masło tuż po wyjęciu z lodówki nie było twarde. To bardzo prosta metoda, o której mogliście nie słyszeć. Chodzi o umieszczenie kostki masła na odpowiedniej półce.
Masło solone nie wymaga przechowywania w lodówce, ponieważ zawiera około 80 proc. tłuszczu, bardzo mało wody i sól - takie warunki sprawiają, że jest ono odporne na skażenie drobnoustrojami. Z kolei masło niesolone wymaga przechowywania w lodówce. Masło powinno być szczelnie zamknięte. Wystawione na działanie powietrza szybko zmieni smak. Najlepiej jest używać ceramicznej maselniczki, która ochroni je od powietrza i jasnego światła. W innym przypadku masło może zjełczeć.
Co zrobić, żeby kostka masła nie była zbyt twarda tuż po wyjęciu z lodówki? Wystarczy nie kłaść jej na dużych półkach - najzimniej jest w głębi, przy tylnej ściance. Z tego powodu najlepiej będzie umieszczać masło na drzwiach lodówki. Zwykle znajdują się tam zamykane półki, do których można chować różne produkty. Właśnie w tym miejscu w lodówce jest najcieplej. Dzięki powyższej metodzie masło pozostanie świeże, ale nie stanie się bardzo twarde podczas jego przechowywania.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl