Prosty sposób na masło z lodówki - nie każdy zna ten trik. Wystarczy położyć je we właściwym miejscu

Co zrobić, aby masło po wyjęciu z lodówki nie było twarde? Mogliście nie wiedzieć o tej prostej metodzie. Najlepiej położyć je na odpowiedniej półce. Dzięki temu nie będzie skostniałe po wyłożeniu go na maselniczkę.

Masło to jeden z podstawowych produktów kuchni polskiej o bardzo szerokim zastosowaniu. Aby było świeże przez dłuższy czas, powinno się przechowywać je w odpowiedni sposób. Podpowiadamy, co zrobić, aby masło tuż po wyjęciu z lodówki nie było twarde. To bardzo prosta metoda, o której mogliście nie słyszeć. Chodzi o umieszczenie kostki masła na odpowiedniej półce.

Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią

Masło solone można przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni

Masło solone nie wymaga przechowywania w lodówce, ponieważ zawiera około 80 proc. tłuszczu, bardzo mało wody i sól - takie warunki sprawiają, że jest ono odporne na skażenie drobnoustrojami. Z kolei masło niesolone wymaga przechowywania w lodówce. Masło powinno być szczelnie zamknięte. Wystawione na działanie powietrza szybko zmieni smak. Najlepiej jest używać ceramicznej maselniczki, która ochroni je od powietrza i jasnego światła. W innym przypadku masło może zjełczeć. 

Szef kuchni Tyler Florence podaje jak prawidłowo gotować ziemniaki. Podobno każdy robił to do tej pory źle Szef kuchni Tyler Florence podaje jak dobrze gotować ziemniaki. Każdy robił to źle

Aby masło nie było skostniałe po wyjęciu z lodówki, należy umieścić je na odpowiedniej półce

Co zrobić, żeby kostka masła nie była zbyt twarda tuż po wyjęciu z lodówki? Wystarczy nie kłaść jej na dużych półkach - najzimniej jest w głębi, przy tylnej ściance. Z tego powodu najlepiej będzie umieszczać masło na drzwiach lodówki. Zwykle znajdują się tam zamykane półki, do których można chować różne produkty. Właśnie w tym miejscu w lodówce jest najcieplej. Dzięki powyższej metodzie masło pozostanie świeże, ale nie stanie się bardzo twarde podczas jego przechowywania. 

Kapusta kiszona (zdjęcie ilustracyjne) Jak rozpoznać, że kapusta kiszona się zepsuła? To nie pozostawi złudzeń

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: