Przepis na najprostszy chleb - bez mąki, zakwasu i wszelkich ceregieli. Będzie lepszy niż z piekarni i to w pół godziny

Domowy chleb bije na głowę każdy bochenek kupiony w piekarni, ale domowy chleb przygotowany bez mąki może wzbudzać lekkie zastanowienie, żeby nie powiedzieć - zdziwienie. Otóż przepis na chleb bez mąki jest bardzo prosty, szybki, a pieczywo wychodzi pulchne i aromatyczne. Jak to możliwe? Sekretem jest majonez.
Zobacz wideo

To bez wątpienia przepis na najprostszy chleb świata. Jeśli przepadasz za domowym pieczywem lub jesteś osobą, której "nie po drodze" z mąką, mamy coś specjalnie dla ciebie. Najlepiej już nastawiaj piekarnik - ten chleb robi się błyskawicznie.

Chleb bez mąki i zbędnych ceregieli - przepis w pół godziny

Składniki:

  • 130 g mielonego siemienia lnianego
  • 4 jajka
  • 4 pełne łyżki majonezu
  • czubata łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • pestki dyni 
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Na samym początku pracy rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni.

  1. Przygotuj miskę i dodaj ulubiony majonez. Następnie wbij jajka, dodaj siemię lniane oraz przyprawy.
  2. Masę na chlebek dokładnie wymieszaj, by powstała niemal jednolita masa.
  3. Przygotuj formę keksową i wyłóż ja papierem lub natłuść masłem. Następnie przełóż do niej masę na chleb i wyrównaj wierzch. 
  4. Chleb posyp pestkami dyni i piecz przez pół godziny.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.