-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na chleb bez mąki, zakwasu i wszelkich ceregieli. Będzie lepszy niż z piekarni i to w pół godziny
Przepis na najprostszy chleb - bez mąki, zakwasu i wszelkich ceregieli. Będzie lepszy niż z piekarni i to w pół godziny
Domowy chleb bije na głowę każdy bochenek kupiony w piekarni, ale domowy chleb przygotowany bez mąki może wzbudzać lekkie zastanowienie, żeby nie powiedzieć - zdziwienie. Otóż przepis na chleb bez mąki jest bardzo prosty, szybki, a pieczywo wychodzi pulchne i aromatyczne. Jak to możliwe? Sekretem jest majonez.
To bez wątpienia przepis na najprostszy chleb świata. Jeśli przepadasz za domowym pieczywem lub jesteś osobą, której "nie po drodze" z mąką, mamy coś specjalnie dla ciebie. Najlepiej już nastawiaj piekarnik - ten chleb robi się błyskawicznie.
Chleb bez mąki i zbędnych ceregieli - przepis w pół godziny
Składniki:
- 130 g mielonego siemienia lnianego
- 4 jajka
- 4 pełne łyżki majonezu
- czubata łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- pestki dyni
- szczypta soli
Sposób wykonania:
Na samym początku pracy rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni.
- Przygotuj miskę i dodaj ulubiony majonez. Następnie wbij jajka, dodaj siemię lniane oraz przyprawy.
- Masę na chlebek dokładnie wymieszaj, by powstała niemal jednolita masa.
- Przygotuj formę keksową i wyłóż ja papierem lub natłuść masłem. Następnie przełóż do niej masę na chleb i wyrównaj wierzch.
- Chleb posyp pestkami dyni i piecz przez pół godziny.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.