Tego nigdy nie dodałbyś do ciasta. Tylko kilka łyżek sprawi, że będzie wyjątkowo puszyste i wilgotne

Ciasta są deserem, po który sięga najwięcej osób. Coraz to oryginalniejsze dodatki i składniki mogą zszokować każdego. Babka z dodatkiem jajecznego przetworu jest jednym z nich. Ten dodatek najczęściej podawany jest na słono, teraz zdobył nowe zastosowanie. Dzięki niemu ciasto będzie pyszniejsze.

Klasyczna babka ma składniki, które najczęściej można już znaleźć w domu. W skład wchodzi mąka pszenna, ziemniaczana, jajka, cukier i aromaty, które podkręcają smak wypieku. Mało kto zmienia ten przepis. Jednak istnieje sposób, aby ciasto było bardziej puszyste, miękkie, a każdy kęs będzie rozpływać się w ustach. Najczęściej produkt ten podawany jest z sałatkami, kanapkami, a nawet jajkami. Co takiego sprawia, że babka staje się pyszniejsza? Mowa tu o majonezie.

Dodatek majonezu zdecydowanie nie zmienia smaku ciasta. Jedynie nadaje lekkości, a babka jest bardziej wilgotna. Przedstawiamy banalnie prosty przepis na wypiek majonezowy, który podbije niejedno serce.

Przepis na babkę majonezową

Składniki

  • szklanka mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • starta skórka z jednej cytryny,
  • sól.

Składniki na lukier

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • sok z jednej cytryny.

Sposób przygotowania babki

  • Wszystkie składniki minimum godzinę przed przystąpieniem do pieczenia wyjmij z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
  • Białka oddziel od żółtek. Do białek wsyp szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Aby sprawdzić, czy są odpowiednio ubite odwróć miskę do góry dnem. Jeśli z niej nie wypłynie jest gotowa. Po ubiciu dodawaj stopniowo cukier, a gdy on się rozpuści wlej żółtka i wymieszaj.
  • Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj ją do wcześniej ubitej masy. Majonez również umieść w misce i wszystko zmiksuj.
  • Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej przez sitko do naczynia z białkiem i dokładnie wymieszaj szpatułką.
  • Ciasto wylej do formy na babkę i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 40 minut.
  • W czasie gdy babka się piecze przygotuj lukier. Do miski przesiej cukier puder i wlej wyciśnięty z jednej cytryny sok. Wszystko dokładnie utrzyj na jednolitą masę.
  • Po upieczeniu ostudź ciasto i polej przygotowaną polewą.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.