Dolej do marynaty szklankę słodkiego napoju, a karkówka zaskoczy cię smakiem. Prosty przepis na obiad

Jak marynować karkówkę, żeby była soczysta i aromatyczna? Sekret tkwi w pozornie niepasujących do siebie składnikach. Dodatek coli i ketchupu sprawi, że mięso będzie rozpływać się w ustach.

Chociaż karkówka marynowana w coli i ketchupie może dla niektórych brzmieć nieco dziwnie, to właśnie to połączenie pozwoli wydobyć wyjątkowy smak mięsa i sprawi, że będzie idealnie kruche. Powstały sos będzie bardzo gęsty, o wyrazistym słodko-ostrym smaku. Przepis na marynatę jest uniwersalny i można go użyć również do przygotowania żeberek. Sprawdzi się również na grilla.

Karkówka marynowana w coli i ketchupie

  • 3 cebule,
  • kilogram karkówki wieprzowej,
  • szklanka ketchupu,
  • szklanka coli,
  • pół szklanki musztardy,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżka tymianku,
  • łyżka cząbru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego.
Zobacz wideo Karkówka w marynacie miodowo-barbecue

Jak przygotować idealną karkówkę?

Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy się zarumieni, przeciśnij czosnek przez praskę i jeszcze chwilę smaż razem.

Plastry karkówki lekko rozbij tłuczkiem do mięsa i natrzyj obficie z obu stron solą i pieprzem. Delikatnie obsmaż ją na osobnej patelni. Taki zabieg sprawi, że mięso nie będzie traciło wody podczas kolejnych etapów obróbki.

Cebulę z czosnkiem przełóż do naczynia żaroodpornego, a następnie dodaj do środka ketchup, musztardę oraz przyprawy, dolej colę i wymieszaj. Mięso zanurz w marynacie w taki sposób, aby całe się nią pokryło. Naczynie przykryj i wstaw na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza.

Po godzinie karkówka jest gotowa do podania. Mięso można serwować z ziemniakami, kluskami, ryżem lub kaszą, w zależności od upodobań. 

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.