Jak przygotować naleśniki bez mleka? To banalnie proste i wcale nie wymaga wyszukanych składników. Wyjdą równie delikatne i puszyste, jak z tradycyjnej receptury. Można przygotować je zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Do deserowej wersji warto wsypać cukier wanilinowy.
Naleśniki bez mleka sprawdzą się nie tylko wtedy, gdy zabraknie tego produktu w lodówce. Przepis sprawdzi się również dla osób borykających się z alergią lub nietolerancją laktozy.
W wersji słodkiej możesz dodać trochę zwykłego cukru lub opakowanie cukru wanilinowego.
Mąkę przesiej do dużej miski, a następnie wlej do niej wodę, dodaj szczyptę soli, proszek do pieczenia, jajka i dwie łyżki oleju. Dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolite ciasto bez grudek.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i przy pomocy chochli przekładaj na nią ciasto partiami. Warto robić to powoli, żeby odmierzyć idealną grubość naleśników. Smaż tak długo, aż ciasto zetnie się i zarumieni od spodu i przewróć na drugą stronę. Naleśniki będą gotowe, gdy będą miały złoty kolor po obu stronach.
Gotowe naleśniki podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami: świeżymi owocami, domową konfiturą, serkiem homogenizowanym lub czekoladą. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzi się szpinak i biały ser. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl