Przepis na naleśniki bez mleka, które nie mogą nie wyjść. Będą idealnie miękkie i puszyste

Skończyło się mleko w domu? Nic nie szkodzi. Przepis na naleśniki wcale nie musi zawierać nawet kropli mleka, żeby za każdym razem wychodziły idealnie. To świetny pomysł na śniadanie, obiad lub kolację dla całej rodziny.

Jak przygotować naleśniki bez mleka? To banalnie proste i wcale nie wymaga wyszukanych składników. Wyjdą równie delikatne i puszyste, jak z tradycyjnej receptury. Można przygotować je zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Do deserowej wersji warto wsypać cukier wanilinowy.

Naleśniki bez mleka sprawdzą się nie tylko wtedy, gdy zabraknie tego produktu w lodówce. Przepis sprawdzi się również dla osób borykających się z alergią lub nietolerancją laktozy. 

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Naleśniki - przepis bez mleka. Potrzebujesz tylko prostych składników

  • szklanka mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej roślinny.

W wersji słodkiej możesz dodać trochę zwykłego cukru lub opakowanie cukru wanilinowego.

Kostka masłaProsty sposób na masło z lodówki - mogłeś nie znać tego banalnego triku

Jak zrobić naleśniki bez mleka? Nic prostszego

Mąkę przesiej do dużej miski, a następnie wlej do niej wodę, dodaj szczyptę soli, proszek do pieczenia, jajka i dwie łyżki oleju. Dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolite ciasto bez grudek. 

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i przy pomocy chochli przekładaj na nią ciasto partiami. Warto robić to powoli, żeby odmierzyć idealną grubość naleśników. Smaż tak długo, aż ciasto zetnie się i zarumieni od spodu i przewróć na drugą stronę. Naleśniki będą gotowe, gdy będą miały złoty kolor po obu stronach.

Gotowe naleśniki podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami: świeżymi owocami, domową konfiturą, serkiem homogenizowanym lub czekoladą. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzi się szpinak i biały ser. Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wyrabianie pasztecików grzybowychPaszteciki grzybowe, czyli szybka przekąska nie tylko do barszczu

Więcej o: