Placki z dyni, które bija na głowę racuchy. Będą puszyste i delikatne, ale zadbaj o odpowiednie dodatki

Placki z dyni to świetny pomysł na śniadanie, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Przepis jest bardzo prosty, jednak żeby placki wyszły idealne, warto użyć odpowiednich składników. Chodzi o typ mąki i rodzaj jogurtu.
Zobacz wideo

Placki z dyni to smaczniejsza alternatywa dla racuchów i póki mamy jesień, trzeba korzystać, ile się da z sezonu na to warzywo. Przepis na placki z dyni jest bardzo łatwy i poradzi sobie z nim każdy, jednak na samym początku warto zwrócić uwagę na dwie rzeczy. Jogurt użyty do placków musi być naturalny i gęsty, a mąka powinna mieć typ nie wyższy niż 500. Teraz już możesz nagrzewać patelnię.

Placki z dyni - przepis idealny na jesienną chandrę

Składniki:

  • ok. 200 g dyni
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki cukru
  • olej roślinny do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż do miski.
  2. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj jogurt, cukier, proszek do pieczenia i jajka. Następnie całość zmiksuj. 
  3. Dodaj dynię i wymieszaj całość na gładką masę. 
  4. Przygotuj patelnie i porządnie rozgrzej na niej odrobinę oleju. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placki i smaż na umiarkowanym ogniu, aż będą złote i apetyczne.

Tak przygotowane placki świetnie smakują posypane cukrem pudrem lub podane w towarzystwie ulubionej konfitury.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.