Placki z dyni to smaczniejsza alternatywa dla racuchów i póki mamy jesień, trzeba korzystać, ile się da z sezonu na to warzywo. Przepis na placki z dyni jest bardzo łatwy i poradzi sobie z nim każdy, jednak na samym początku warto zwrócić uwagę na dwie rzeczy. Jogurt użyty do placków musi być naturalny i gęsty, a mąka powinna mieć typ nie wyższy niż 500. Teraz już możesz nagrzewać patelnię.
Tego nigdy nie dodałbyś do ciasta. Kilka łyżek sprawi, że będzie puszyste i wilgotne
Placki z dyni - przepis idealny na jesienną chandrę
Składniki:
- ok. 200 g dyni
- 100 g jogurtu naturalnego
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 pełne łyżki cukru
- olej roślinny do smażenia
Sposób wykonania:
- Dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż do miski.
- Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj jogurt, cukier, proszek do pieczenia i jajka. Następnie całość zmiksuj.
- Dodaj dynię i wymieszaj całość na gładką masę.
- Przygotuj patelnie i porządnie rozgrzej na niej odrobinę oleju. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placki i smaż na umiarkowanym ogniu, aż będą złote i apetyczne.
Tak przygotowane placki świetnie smakują posypane cukrem pudrem lub podane w towarzystwie ulubionej konfitury.
Przepis na chleb bez mąki i wszelkich ceregieli. Będzie lepszy niż z piekarni
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.