Jeśli wyrzucasz skórki z jabłek, popełniasz wielki błąd. Można je użyć na wiele sposobów, m.in. przygotować ocet własnej roboty, który wzbogaci smak twoich sosów i sałatek. Poza tym ocet pomaga w spalaniu tłuszczu, dlatego często stosują go osoby na diecie. Jak zrobić domowy ocet?
Ocet jabłkowy posiada wiele cennych właściwości. Pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, zwiększa przyswajalność wapnia w jelitach, łagodzi też zgagę i nudności. Ocet jabłkowy dostarcza również wiele witamin i składników mineralnych, m.in. witaminę A, C, E i witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim też potas, sód, krzem i magnez.
Ocet jabłkowy przyspiesza tempo przemiany materii, spalania tkanki tłuszczowej, a tym samym proces odchudzania, dlatego warto umieścić go w swojej diecie. Pomaga on w pozbywaniu się toksyn z organizmu i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Składniki:
Przygotowanie:
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl