Zostały ci obierki z jabłek? Lepiej ich nie wyrzucać. Mogą pomóc w walce z nadwagą

Jeśli zostały ci obierki z jabłek, lepiej ich nie wyrzucać. Można przygotować z nich np. domowy ocet, który pomaga w spalaniu tłuszczu. Posiada on też wiele innych dobroczynnych właściwości. Jak go zrobić? Przedstawiamy przepis.

Jeśli wyrzucasz skórki z jabłek, popełniasz wielki błąd. Można je użyć na wiele sposobów, m.in. przygotować ocet własnej roboty, który wzbogaci smak twoich sosów i sałatek. Poza tym ocet pomaga w spalaniu tłuszczu, dlatego często stosują go osoby na diecie. Jak zrobić domowy ocet?

Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią

Właściwości octu jabłkowego - przede wszystkim oczyszcza organizm z toksyn

Ocet jabłkowy posiada wiele cennych właściwości. Pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, zwiększa przyswajalność wapnia w jelitach, łagodzi też zgagę i nudności. Ocet jabłkowy dostarcza również wiele witamin i składników mineralnych, m.in. witaminę A, C, E i witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim też potas, sód, krzem i magnez. 

Ocet jabłkowy pomaga w walce z nadwagą

Ocet jabłkowy przyspiesza tempo przemiany materii, spalania tkanki tłuszczowej, a tym samym proces odchudzania, dlatego warto umieścić go w swojej diecie. Pomaga on w pozbywaniu się toksyn z organizmu i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Szef kuchni Tyler Florence podaje jak prawidłowo gotować ziemniaki. Podobno każdy robił to do tej pory źleSzef kuchni Tyler Florence podaje jak dobrze gotować ziemniaki. Każdy robił to źle

Przepis na domowy ocet jabłkowy z pozostawionych obierków

Składniki:

  • obierki z około czterech jabłek,
  • letnia, przegotowana woda z cukrem - dwie łyżki na litr wody.

Przygotowanie:

  1. Ułóż obierki w dużym słoiku.
  2. Zalej je przegotowaną wodą z cukrem tak, aby owoce były całkowicie przykryte.
  3. Przykryj słoik lnianą ściereczką.
  4. Pozostaw słoik w ciepłym miejscu na kilka tygodni.
  5. Ocet należy przemieszać każdego dnia.
  6. Po kilku dniach pojawi się piana - kiedy zniknie, a ocet sfermentuje, należy przecedzić płyn przez filtr i przelać go do butelek. 
  7. Butelki dobrze zakręć i przechowuj w ciemnym miejscu.

To robisz źle w kuchni według Pascala Brodnickiego. Na liście mycie mięsa i zła obsługa piekarnikaTo robisz źle w kuchni według Pascala. Na liście mycie mięsa i obsługa piekarnika

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: