Zostały ci obierki z jabłek? Lepiej ich nie wyrzucać. Mogą pomóc w walce z nadwagą

Jeśli zostały ci obierki z jabłek, lepiej ich nie wyrzucać. Można przygotować z nich np. domowy ocet, który pomaga w spalaniu tłuszczu. Posiada on też wiele innych dobroczynnych właściwości. Jak go zrobić? Przedstawiamy przepis.

Jeśli wyrzucasz skórki z jabłek, popełniasz wielki błąd. Można je użyć na wiele sposobów, m.in. przygotować ocet własnej roboty, który wzbogaci smak twoich sosów i sałatek. Poza tym ocet pomaga w spalaniu tłuszczu, dlatego często stosują go osoby na diecie. Jak zrobić domowy ocet?

Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią

Właściwości octu jabłkowego - przede wszystkim oczyszcza organizm z toksyn

Ocet jabłkowy posiada wiele cennych właściwości. Pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, zwiększa przyswajalność wapnia w jelitach, łagodzi też zgagę i nudności. Ocet jabłkowy dostarcza również wiele witamin i składników mineralnych, m.in. witaminę A, C, E i witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim też potas, sód, krzem i magnez. 

Ocet jabłkowy pomaga w walce z nadwagą

Ocet jabłkowy przyspiesza tempo przemiany materii, spalania tkanki tłuszczowej, a tym samym proces odchudzania, dlatego warto umieścić go w swojej diecie. Pomaga on w pozbywaniu się toksyn z organizmu i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Przepis na domowy ocet jabłkowy z pozostawionych obierków

Składniki:

  • obierki z około czterech jabłek,
  • letnia, przegotowana woda z cukrem - dwie łyżki na litr wody.

Przygotowanie:

  1. Ułóż obierki w dużym słoiku.
  2. Zalej je przegotowaną wodą z cukrem tak, aby owoce były całkowicie przykryte.
  3. Przykryj słoik lnianą ściereczką.
  4. Pozostaw słoik w ciepłym miejscu na kilka tygodni.
  5. Ocet należy przemieszać każdego dnia.
  6. Po kilku dniach pojawi się piana - kiedy zniknie, a ocet sfermentuje, należy przecedzić płyn przez filtr i przelać go do butelek. 
  7. Butelki dobrze zakręć i przechowuj w ciemnym miejscu.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: