Kiełbaska do brzuszka, a woda chlup do zlewu? Niepotrzebnie - wodę po gotowaniu kiełbasy możesz smacznie wykorzystać

Biała kiełbasa kojarzy się głównie z Wielkanocą, ale przecież świetnie smakuje cały rok, dlatego chętnie wrzucamy ją na wrzątek i gotujemy, by zajadać ze smakiem. Wodę po ugotowaniu kiełbasy najczęściej wylewamy, nie wiedząc, że możemy ją jeszcze wykorzystać. Dziś podpowiemy, jak można przerobić kiełbasiany bulion.
Zobacz wideo

Jeśli napadła cię nagła ochota na białą kiełbasę, nie wylewaj wody, w której się gotowała. Ten kiełbasiany bulion na pewno ci się przyda i to na kilka sposobów. Co można zrobić na wodzie z gotowania białej kiełbasy?

Karkówka pieczona w coliDolej do marynaty szklankę słodkiego napoju, a karkówka zaskoczy cię smakiem

Żurek last minute

Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z wodą po kiełbasie, wystarczy, że dołożysz do niej kawałek wędzonki, kilka przypraw i dolejesz zakwas. Do tego jajko na twardo i masz pyszny żurek. Oto przepis:

  • 0.5 l wywaru z gotowania białek kiełbasy
  • ok. 300 g wędzonki (najlepiej sprawdzą się żeberka)
  • zakwas na żurek 
  • 2-3 laski kiełbasy
  • opcjonalnie; pęczek włoszczyzny
  • 2 jajka na twardo
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • kilka łyżeczek tartego chrzanu

Sposób wykonania:

  1. Do wywaru z białej kiełbasy włóż pokrojone na części żeberka i zagotuj. Zbierz powstałe szumowiny, dołóż włoszczyznę i dodaj ziele angielskie i kilka listków laurowych oraz kiełbasę. Gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  2. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmij włoszczyznę i dodaj zakwas na żurek - tyle, by smak ci odpowiadał. Następnie dodaj chrzan oraz dopraw do smaku sola i pieprzem. 
  3. Przed podaniem włóż do zupy pokrojone jajko na twardo.

Baza do sosów

Kolejnym sposobem na wykorzystanie wywaru po kiełbasie, jest przerobienie jej na bazę do sosów. Wystarczy, że dodasz do niej odpowiednie przyprawy i dodasz np. do duszonej karkówki, by uzyskać bardziej esencjonalny sos. 

Nietypowy dodatek do pierogów

Lub kopytek czy klusków śląskich. Ten patent wypróbowałam jakiś czas temu. Jeśli masz w planach obiadowych pyzy z mięsem lub pierogi z mięsem, ugotowane w wywarze z białej kiełbasy będą jeszcze lepsze, a ich smak będzie bardziej esencjonalny. Innym patentem jest także dodanie odrobiny wywaru kiełbasianego do mięsnego farszu - wówczas pyzy lub pierogi nie będą suche.

Tego nigdy nie dodałbyś do ciasta. Tylko kilka łyżek sprawi, że będzie wyjątkowo puszyste i wilgotneTego nigdy nie dodałbyś do ciasta. Kilka łyżek sprawi, że będzie puszyste i wilgotne

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: