Jeśli napadła cię nagła ochota na białą kiełbasę, nie wylewaj wody, w której się gotowała. Ten kiełbasiany bulion na pewno ci się przyda i to na kilka sposobów. Co można zrobić na wodzie z gotowania białej kiełbasy?
Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z wodą po kiełbasie, wystarczy, że dołożysz do niej kawałek wędzonki, kilka przypraw i dolejesz zakwas. Do tego jajko na twardo i masz pyszny żurek. Oto przepis:
Sposób wykonania:
Baza do sosów
Kolejnym sposobem na wykorzystanie wywaru po kiełbasie, jest przerobienie jej na bazę do sosów. Wystarczy, że dodasz do niej odpowiednie przyprawy i dodasz np. do duszonej karkówki, by uzyskać bardziej esencjonalny sos.
Nietypowy dodatek do pierogów
Lub kopytek czy klusków śląskich. Ten patent wypróbowałam jakiś czas temu. Jeśli masz w planach obiadowych pyzy z mięsem lub pierogi z mięsem, ugotowane w wywarze z białej kiełbasy będą jeszcze lepsze, a ich smak będzie bardziej esencjonalny. Innym patentem jest także dodanie odrobiny wywaru kiełbasianego do mięsnego farszu - wówczas pyzy lub pierogi nie będą suche.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.