Magda Gessler zdradza patent na soczyste i kruche schabowe. Smakują lepiej niż u babci

Magda Gessler to znana restauratorka, która lubi dzielić się przepisami kulinarnymi i trikami kuchennymi. Tym razem zdradza, jak zrobić pyszne kotlety schabowe, które będą kruche i soczyste. Jaka jest więc zatem receptura na idealne schabowe? Podpowiadamy.

Kotlety schabowe z mizerią i ziemniakami to typowo polski obiad, który dawniej gościł na stole Polaków w każdą niedzielę. I choć gusta Polaków nieco się zmieniły,  to tego rodzaju kotlety wciąż pozostają jednym z ulubionych dań. Magda Gessler zdradza sekret, dzięki któremu będą soczyste i kruche.

Zobacz wideo Magda Gessler zakręciła Kołem Plotka!

Magda Gessler zdradza patent na soczyste i kruche schabowe. Czego potrzebujesz?

Jeśli spróbujesz kotletów Magdy Gessler, z pewnością nie wrócisz już do przepisu na tradycyjne schabowe. Znana restauratorka zdradza, co zrobić, by smakowały obłędnie. Oto składniki, których potrzebujesz.

Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki:

  • pól kilograma schabu,
  • dwie szklanki mleka,
  • duża cebula,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta,
  • smalec,
  • jajko,
  • mąka pszenna.

Schabowe Magdy Gessler - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

W czym tkwi sekret pysznych kotletów schabowych Magdy Gessler? Nie możesz zapomnieć o przełożeniu plastrów schabu cebulą i zalaniu ich mlekiem, a następnie odstawieniu na całą noc. Dzięki temu będą soczyste i kruche. Oto sposób przygotowania krok po kroku.

Sposób przygotowania:

  1. Schab pokrój na plastry, a następnie rozbij przy pomocy tłuczka.
  2. Następnie natrzyj mięso pieprzem i solą z obu stron. Magda Gessler zaleca, by użyć również rozmarynu, który nada potrawie staropolskiej nuty.
  3. Plastry mięsa przełóż cebulą w głębokim naczyniu i zalej mlekiem. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Następnego dnia mięso obtocz w mące, jajku i bułce tartej.
  5. Smaż kotlety na smalcu z obu stron, aż się zarumienią.
Więcej o:
Copyright © Agora SA