Chrupiące ziemniaczki. Prosty przepis na pyszny dodatek do obiadu. Wystarczy użyć tej przyprawy

Jak upiec ziemniaki, aby były naprawdę chrupiące? Przedstawiamy prosty przepis na pyszny dodatek do obiadu. Wystarczy dodać tę przyprawę, aby przygotować doskonałe, chrupiące ziemniaczki. Ich wykonanie nie zajmie wam wiele czasu.

Szukasz przepisu na smakowity dodatek do obiadu? Jeśli znudziły ci się gotowane ziemniaki i chciałbyś zjeść coś bardziej aromatycznego, warto sięgnąć po przepis na chrupiące ziemniaczki. W naszej wersji nabierają dodatkowego smaku za sprawą jednej, śródziemnomorskiej przyprawy. Chodzi o rozmaryn.

Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią

Przepis na pieczone ziemniaki. Będą pyszne i chrupiące

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków,
  • gałązka świeżego rozmarynu albo łyżeczka suszonego,
  • łyżka stołowa oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka czarnego mielonego pieprzu,
  • pół łyżeczki mielonego czosnku,
  • płaska łyżeczka pieprzu cayenne,
  • dwie łyżki masła.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj garnek osolonej wody.
  2. Nastaw piekarnik na 200 st. C.
  3. Obierz ziemniaki, dobrze je umyj i pokrój na ćwiartki. 
  4. Wrzuć ziemniaki do gotującej się wody. Gotuj je aż zmiękną przez około kwadrans.
  5. W międzyczasie posiekaj drobno rozmaryn, jeżeli używasz świeżego i umieść go w misce.
  6. Dodaj do rozmarynu resztę przypraw i oliwę.
  7. Odcedź ziemniaki, wyjmij je z garnka, zahartuj pod bieżącą wodą z kranu.
  8. W pustym garnku rozpuść masło i dodaj do niego mieszankę przypraw z oliwą. Wymieszaj całość.
  9. Dodaj ziemniaki do garnka z przyprawami i wymieszaj z przyprawami.
  10. Ułóż ziemniaki na blaszce i piecz przez około dwadzieścia minut aż nabiorą złocistej barwy.
  11. Po tym czasie poprzewracaj ziemniaki i piecz przez kolejny kwadrans.

Smacznego!

Do czego pieczone ziemniaki? Można podawać je z mięsem albo jeść jako przekąskę

Pieczone ziemniaki można serwować z różnymi potrawami. Będą dobrze smakowały z drobiem i rybą. Warto piec je razem z cebulą i pomidorkami koktajlowymi. Co więcej, można jeść je oddzielnie jako przekąskę - świetnie zastępują chipsy. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: