Szukasz przepisu na smakowity dodatek do obiadu? Jeśli znudziły ci się gotowane ziemniaki i chciałbyś zjeść coś bardziej aromatycznego, warto sięgnąć po przepis na chrupiące ziemniaczki. W naszej wersji nabierają dodatkowego smaku za sprawą jednej, śródziemnomorskiej przyprawy. Chodzi o rozmaryn.
Zobacz wideo
Zupa dahl z soczewicy z dynią
Przepis na pieczone ziemniaki. Będą pyszne i chrupiące
Składniki:
- pół kilograma ziemniaków,
- gałązka świeżego rozmarynu albo łyżeczka suszonego,
- łyżka stołowa oliwy z oliwek,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka czarnego mielonego pieprzu,
- pół łyżeczki mielonego czosnku,
- płaska łyżeczka pieprzu cayenne,
- dwie łyżki masła.
Przygotowanie:
- Zagotuj garnek osolonej wody.
- Nastaw piekarnik na 200 st. C.
- Obierz ziemniaki, dobrze je umyj i pokrój na ćwiartki.
- Wrzuć ziemniaki do gotującej się wody. Gotuj je aż zmiękną przez około kwadrans.
- W międzyczasie posiekaj drobno rozmaryn, jeżeli używasz świeżego i umieść go w misce.
- Dodaj do rozmarynu resztę przypraw i oliwę.
- Odcedź ziemniaki, wyjmij je z garnka, zahartuj pod bieżącą wodą z kranu.
- W pustym garnku rozpuść masło i dodaj do niego mieszankę przypraw z oliwą. Wymieszaj całość.
- Dodaj ziemniaki do garnka z przyprawami i wymieszaj z przyprawami.
- Ułóż ziemniaki na blaszce i piecz przez około dwadzieścia minut aż nabiorą złocistej barwy.
- Po tym czasie poprzewracaj ziemniaki i piecz przez kolejny kwadrans.
Smacznego!
Do czego pieczone ziemniaki? Można podawać je z mięsem albo jeść jako przekąskę
Pieczone ziemniaki można serwować z różnymi potrawami. Będą dobrze smakowały z drobiem i rybą. Warto piec je razem z cebulą i pomidorkami koktajlowymi. Co więcej, można jeść je oddzielnie jako przekąskę - świetnie zastępują chipsy.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl