-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić masło? Najlepiej tak, jak nasze prababki. To nie czary - potrzebujesz jednego składnika i "pary w rękach"
Jak zrobić masło? Najlepiej tak, jak nasze prababki. To nie czary - potrzebujesz jednego składnika i "pary w rękach"
Trudno wyobrazić sobie bardziej potrzebny produkt w kuchni niż masło. Niestety, ceny artykułów spożywczych poszły mocno do góry i za kostkę masła możemy zapłacić nawet 10 zł. Nie trzeba jednak wydawać fortuny na kanapkowe smarowidło - masło bez problmu i po taniości zrobisz samodzielnie. Przyda się
Zrobienie masła to nie czary, a bardzo prosta technika, którą już lata wcześniej do perfekcji opanowały nasze prababki. Jak wiadomo - masło powstaje poprzez długie ubijanie śmietany. Ale nie byle jakiej - na kwaśnej masło nie wyjdzie. Jaką śmietanę wybrać, kiedy najdzie nas chęć na domowe masełko? Oczywiście kremówkę.
Jak zrobić masło?
- Przygotuj pół litra śmietanki kremówki. Najlepiej, gdyby pochodziła od "szczęśliwej krówki".
- Następnie wlej ją do słoika i zakręć. Energicznie potrząsaj słoikiem, wykonując ruchy góra-dół. Po ok. pięciu minutach możesz dodać do śmietany szczyptę soli.
- Kontynuuj ubijanie, aż zobaczysz, że tworzy się bryła tłuszczu. Kiedy będzie już jednolita i zwarta, wyjmij ją z powstałej maślanki i wypłucz w zimnej wodzie.
- Następnie w dłoniach uformuj dowolny kształt i już możesz robić kanapki.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.