Kopytka to idealny dodatek do mięs i gulaszu, a także sosów grzybowych. Teoretycznie przygotowanie kopytek jest banalne, jednak warto posłuchać się babci mojej chrzestnej - babci Zosi, która jest mistrzynią kopytek i wszelkich tradycyjnych smakołyków. Jaki sekret skrywają idealne kopytka? Chodzi o mąkę. Babcia Zosia radzi, by zdać się na "wyczucie". Mąki a być tylko tyle, by ciasto odchodziło od rąk.
Papier nie tylko do pieczenia. Wyczyści brudny kran i pomoże przy twardym maśle
Jak zrobić kopytka?
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 1 jajko
- mąka pszenna (ok. 200 g)
- sól
- odrobina masła
Sposób wykonania:
- Obrane ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie przełóż je do miski i lekko ostudź.
- Ostygnięte ziemniaki roztłucz tłuczkiem lub zmiel w prasce do ziemniaków. Dodaj jajko, odrobinę soli i zacznij wyrabiać, stopniowo dosypując mąkę.
- Jeśli twoje ziemniaki zawierają duże skrobi, prawdopodobnie użyjesz mniej niż 200 g mąki. Jeśli jednak używasz ziemniaków, które nie są "mączyste", musisz uważać, ile maki dosypiesz. Ciasto na kopytka powinno być dość zwarte i łatwo odchodzić od rąk.
- Kiedy uzyskasz pożądaną konsystencję, podziel ciasto na części i z każdej z nich uformuj rulon. Następnie wycinaj kluseczki za pomocą ostrego noża.
- W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli oraz łyżeczką masła. Kopytka wrzucaj partiami na wrzątek i gotuj od 2 do 4 minut od czasu wypłynięcia - czas gotowania zależy od wielkości kopytek.
Kopytka podawaj jako ziemniaczany dodatek do obiadu lub solo, obficie polane tłuszczykiem i skwarkami.
Placki ziemniaczane - przepis na proste danie. Przygotuj je bez tarcia
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.