Jak zrobić kopytka, żeby były jędrne i delikatne? Mamy przepis od babci Zosi z Lubelszczyzny. Sekret to mąka

Jak zrobić kopytka, żeby były jędrne i delikatne? Najlepiej tak, jak babcia Zosia spod Lublina - w moim przekonaniu mistrzyni wszelkich tradycyjnych potraw. Ziemniaczane kluseczki wychodzą prima sort, ale należy uważać na mąkę. "Tyle, by od rąk odeszło".
Zobacz wideo

Kopytka to idealny dodatek do mięs i gulaszu, a także sosów grzybowych. Teoretycznie przygotowanie kopytek jest banalne, jednak warto posłuchać się babci mojej chrzestnej - babci Zosi, która jest mistrzynią kopytek i wszelkich tradycyjnych smakołyków. Jaki sekret skrywają idealne kopytka? Chodzi o mąkę. Babcia Zosia radzi, by zdać się na "wyczucie". Mąki a być tylko tyle, by ciasto odchodziło od rąk.

Papier do pieczeniaPapier nie tylko do pieczenia. Wyczyści brudny kran i pomoże przy twardym maśle

Jak zrobić kopytka?

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka pszenna (ok. 200 g)
  • sól
  • odrobina masła

Sposób wykonania:

  1. Obrane ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie przełóż je do miski i lekko ostudź. 
  2. Ostygnięte ziemniaki roztłucz tłuczkiem lub zmiel w prasce do ziemniaków. Dodaj jajko, odrobinę soli i zacznij wyrabiać, stopniowo dosypując mąkę. 
  3. Jeśli twoje ziemniaki zawierają duże skrobi, prawdopodobnie użyjesz mniej niż 200 g mąki. Jeśli jednak używasz ziemniaków, które nie są "mączyste", musisz uważać, ile maki dosypiesz. Ciasto na kopytka powinno być dość zwarte i łatwo odchodzić od rąk.
  4. Kiedy uzyskasz pożądaną konsystencję, podziel ciasto na części i z każdej z nich uformuj rulon. Następnie wycinaj kluseczki za pomocą ostrego noża. 
  5. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli oraz łyżeczką masła. Kopytka wrzucaj partiami na wrzątek i gotuj od 2 do 4 minut od czasu wypłynięcia - czas gotowania zależy od wielkości kopytek.

Kopytka podawaj jako ziemniaczany dodatek do obiadu lub solo, obficie polane tłuszczykiem i skwarkami.

Placki ziemniaczane bez użycia tarki. Teraz przygotujesz je jeszcze szybciej.Placki ziemniaczane - przepis na proste danie. Przygotuj je bez tarcia

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: