Obiad za 2 złote to propozycja Katarzyny Bosackiej. Z takim przepisem inflacja nie jest straszna

Ciągle szalejące ceny sprawiają, że każdy tańszy obiad jest na wagę złota. Katarzyna Bosacka pokazuje, że da się zjeść dobrze nie wydając przy tym dużych pieniędzy. Wraz z gościem ze swoim gościem przedstawiają przepis na pierogi. Koszt jednej porcji nie przekracza nawet 2 złote.

Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka i osobowość telewizyjna, która edukuje i podpowiada jak jeść zdrowo, ekologicznie i tanio. Na swoim kanale na YouTube „EkoBosacka" nie tylko opowiada jak czytać etykiety produktów albo jak marnować mniej żywności, a także przedstawia budżetowe przepisy za kilka złotych. Pierogi lwowskie to ukraińska potrawa, która charakteryzuje się delikatnym farszem z kaszy gryczanej i twarogu. Gościem odcinka była Maria Popko, która do Polski przyjechała 26 lat temu. To ona podzieliła się z widzami przepisem na tradycyjne pierogi, które jak się okazuje nie tylko są pyszne, ale też tanie. Z obliczeń, które dokonała dziennikarka, wynika, że z przepisu zrobiła 6 porcji po 10 sztuk pierogów, a każda z nich kosztowała niecałe 2 złote.

Przepis na pierogi lwowskie

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki oleju,
  • ¾ szklanki ciepłej wody.

Składniki na farsz

  • 1 cebula,
  • łyżka masła,
  • szklanka kaszy gryczanej,
  • jeden ząbek czosnku,
  • 250 g twarogu,
  • sól,
  • pieprz.
 

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiej przez sitko do miski. Dodaj jajko, sól, olej i stopniowo wlewaj wodę cały czas ugniatając. Masę wyrabiaj na gładko przez kilka minut od czasu do czasu podsypując mąką.
  2. Kaszę ugotuj, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż ją na maśle przez około 3 minuty.
  3. Do cebulki dodaj kaszę, twaróg, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Wyrobione wcześniej ciasto podziel na mniejsze kawałki. Rozwałkuj każdy kawałek i za pomocą szklanki wytnij w nich kółka. Rób tak aż zabraknie ciasta.
  5. Na środku każdego kółka ułóż niewielką ilość farszu i dokładnie sklej wszystkie końce. Sprawdź, czy aby na pewno wszystkie pierogi są szczelnie zamknięte, aby nie rozpadły się podczas gotowania.
  6. Wodę wlej do garnka, dodaj jedną łyżkę soli i zagotuj. Następnie małymi porcjami gotuj pierogi przez kilka minut.
  7. Podawaj ze smażoną cebulką z boczkiem i czosnkiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.