Ciągle szalejące ceny sprawiają, że każdy tańszy obiad jest na wagę złota. Katarzyna Bosacka pokazuje, że da się zjeść dobrze nie wydając przy tym dużych pieniędzy. Wraz z gościem ze swoim gościem przedstawiają przepis na pierogi. Koszt jednej porcji nie przekracza nawet 2 złote.
Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka i osobowość telewizyjna, która edukuje i podpowiada jak jeść zdrowo, ekologicznie i tanio. Na swoim kanale na YouTube „EkoBosacka" nie tylko opowiada jak czytać etykiety produktów albo jak marnować mniej żywności, a także przedstawia budżetowe przepisy za kilka złotych. Pierogi lwowskie to ukraińska potrawa, która charakteryzuje się delikatnym farszem z kaszy gryczanej i twarogu. Gościem odcinka była Maria Popko, która do Polski przyjechała 26 lat temu. To ona podzieliła się z widzami przepisem na tradycyjne pierogi, które jak się okazuje nie tylko są pyszne, ale też tanie. Z obliczeń, które dokonała dziennikarka, wynika, że z przepisu zrobiła 6 porcji po 10 sztuk pierogów, a każda z nich kosztowała niecałe 2 złote.
REKLAMA
Przepis na pierogi lwowskie
Składniki na ciasto
500 g mąki pszennej,
1 jajko,
łyżeczka soli,
2 łyżeczki oleju,
¾ szklanki ciepłej wody.
Składniki na farsz
1 cebula,
łyżka masła,
szklanka kaszy gryczanej,
jeden ząbek czosnku,
250 g twarogu,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej przez sitko do miski. Dodaj jajko, sól, olej i stopniowo wlewaj wodę cały czas ugniatając. Masę wyrabiaj na gładko przez kilka minut od czasu do czasu podsypując mąką.
Kaszę ugotuj, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż ją na maśle przez około 3 minuty.
Do cebulki dodaj kaszę, twaróg, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Wyrobione wcześniej ciasto podziel na mniejsze kawałki. Rozwałkuj każdy kawałek i za pomocą szklanki wytnij w nich kółka. Rób tak aż zabraknie ciasta.
Na środku każdego kółka ułóż niewielką ilość farszu i dokładnie sklej wszystkie końce. Sprawdź, czy aby na pewno wszystkie pierogi są szczelnie zamknięte, aby nie rozpadły się podczas gotowania.
Wodę wlej do garnka, dodaj jedną łyżkę soli i zagotuj. Następnie małymi porcjami gotuj pierogi przez kilka minut.
Podawaj ze smażoną cebulką z boczkiem i czosnkiem.