Kutia - przepis. Bez pszenicy też da się ją przygotować!

Kutia - przepis bożonarodzeniowy nie jest trudny. Kutia to danie, które wywodzi się z dawnej kuchni kresowej i wciąż jest obecne na wielu stołach w czasie wieczerzy wigilijnej. Jak przygotować tradycyjną kutię?

Kutia - co to jest?

Kutia to tradycyjna potrawa, którą serwuje się podczas wieczerzy wigilijnej. Podstawą kutii jest: gotowana pszenica, mak, miód oraz bakalie. Kutia charakteryzuje się słodkim smakiem i nietuzinkowym aromatem. To jedna z najsłodszych potraw podczas Wigilii. Dlatego, też nierzadko jest ona uwielbiana nie tylko przez najmłodszych gości, ale i tych starszych. Kutię można podawać także z dodatkiem żurawiny. To świetna potrawa nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia, ale także jako całoroczny podwieczorek. 

MakiełkiMakiełki - przepis. Jak zrobić idealne makiełki na Wigilię?

Najlepsza kutia: przepis na Boże Narodzenie

Najlepsza kutia? Przepis jest zawsze taki sam, ale jak wiadomo dania podczas wigilii smakują inaczej i z pewnością są wtedy najlepsze. Przygotowanie kutii zajmie dłuższą chwilę, dlatego warto zrobić to nieco wcześniej. Ponadto danie najlepiej smakuje następnego dnia. 

Kutia z makaronem miodowymKutia z makaronem miodowym Fot. Shutterstock/ Teresa Kasprzycka

Składniki:

  • 2 szklanki maku,
  • 500 g pszenicy,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki miodu,
  • rodzynki, orzechy, migdały - wedle upodobania,
  • skórka pomarańczowa,
  • 2 l wody.

Wykonanie:

  1. Mak dokładnie wypłucz, a następnie sparz z pomocą wrzącego mleka. Następnie gotuj przez około pół godziny. Pozostaw do wystudzenia. Następnie odsącz i zmiel za pomocą maszynki na bardzo drobnych oczkach.
  2. Zagotuj około 2 l wody.
  3. Wypłucz pszenicę i zagotuj ją w wodzie.
  4. Odlej nadmiar wody i pozostaw do wystudzenia.
  5. Rodzynki sparz. Rozpuść miód.
  6. Skórkę pomarańczy umieść na patelni. Podsmaż na delikatnym ogniu. Dołóż pszenicę, miód. Dorzuć bakalie. Wymieszaj.
Zobacz wideo Potrawy wigilijne zdrowe i dietetyczne. Mit czy prawda?

Kutia z makiem: przepis bezglutenowy. Kutia bez pszenicy?

Kutia z makiem - przepis bezglutenowy to alternatywa dla osób, które nie mogą spożywać pszenicy, a konkretnie zawartego w niej glutenu. Niestety żyjemy w czasach, w których bardzo wiele osób zmaga się z różnego typu schorzeniami, które wykluczają możliwość spożycia różnych produktów, w tym m.in. pszenicy. Na szczęście zawsze można znaleźć alternatywę dla niepożądanych składników.

KutiaŚwiąteczne tradycje kulinarne różnych regionów Polski. Mogłeś ich nie znać

Kutia - przepisy inne niż wszystkie

Przepisy na kutię bezglutenową stają się coraz bardziej popularne, a co za tym idzie zróżnicowane. Oto jeden ze sposób na przygotowanie kutii bez pszenicy.

Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak,
  • szklanka mleka,
  • 2,5 szklanki wody,
  • sól,
  • daktyle,
  • rodzynki,
  • ekstrakt migdałowy,
  • suszone śliwki,
  • migdały
  • 4 łyżki miodu.

Sposób wykonania:

  1. Kaszę dokładnie wypłukać. Umieścić w garnku.
  2. Dołożyć zmielony mak.
  3. Wlać wodę i doprawić odrobiną soli.
  4. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 50 minut. Pamiętać o mieszaniu.
  5. Dołożyć sparzone rodzynki i pozostałe składniki. Wymieszać i umieścić w misce.

Zobacz też: Strucle, makowce, kluski, kutie i łamańce, czyli o maku - najbardziej polskim składniku

Więcej o: