Kutia to tradycyjna potrawa, którą serwuje się podczas wieczerzy wigilijnej. Podstawą kutii jest: gotowana pszenica, mak, miód oraz bakalie. Kutia charakteryzuje się słodkim smakiem i nietuzinkowym aromatem. To jedna z najsłodszych potraw podczas Wigilii. Dlatego, też nierzadko jest ona uwielbiana nie tylko przez najmłodszych gości, ale i tych starszych. Kutię można podawać także z dodatkiem żurawiny. To świetna potrawa nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia, ale także jako całoroczny podwieczorek.
Najlepsza kutia? Przepis jest zawsze taki sam, ale jak wiadomo dania podczas wigilii smakują inaczej i z pewnością są wtedy najlepsze. Przygotowanie kutii zajmie dłuższą chwilę, dlatego warto zrobić to nieco wcześniej. Ponadto danie najlepiej smakuje następnego dnia.
Składniki:
Wykonanie:
Kutia z makiem - przepis bezglutenowy to alternatywa dla osób, które nie mogą spożywać pszenicy, a konkretnie zawartego w niej glutenu. Niestety żyjemy w czasach, w których bardzo wiele osób zmaga się z różnego typu schorzeniami, które wykluczają możliwość spożycia różnych produktów, w tym m.in. pszenicy. Na szczęście zawsze można znaleźć alternatywę dla niepożądanych składników.
Przepisy na kutię bezglutenową stają się coraz bardziej popularne, a co za tym idzie zróżnicowane. Oto jeden ze sposób na przygotowanie kutii bez pszenicy.
Składniki:
Sposób wykonania:
Zobacz też: Strucle, makowce, kluski, kutie i łamańce, czyli o maku - najbardziej polskim składniku