Zgodnie z niektórymi przepisami powinniśmy usunąć skórkę z papryki, zanim przejdziemy do przetwarzania warzywa. Ten, kto choć raz próbował to zrobić, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jakie to żmudne, a zarazem irytujące zajęcie. Przychodzimy jednak z pomocą i prezentujemy sposoby, dzięki którym szybko rozprawimy się z niechcianą skórą papryki.
Użycie wrzątku to może nie najszybsza, ale jedna z najlepszych metod na pozbycie się skórki z papryki. Aby osiągnąć cel, należy zagotować wodę w garnku, a następnie zanurzyć w niej całą paprykę. Paprykę należy moczyć w wodzie nie dłużej niż dwie minuty, powoli obracając. Po wyjęciu papryki z wrzątku trzeba ochłodzić ją zimną wodą. Wówczas bez problemu zdejmiemy z niej skórkę.
Więcej przydatnych trików znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Skórki z papryki można pozbyć się w inny prosty sposób. Wystarczy, że włożymy warzywo na około dwie minuty do mikrofalówki, a po wyjęciu i ostudzeniu bez problemu zdejmiemy z niej skórkę.
Jeśli nie zależy nam na czasie, możemy piec paprykę w piekarniku przez około 20 minut, wcześniej wydrążając gniazda nasiennie. Gdy skórka się pomarszczy, to znak, że możemy przejść do zdejmowania jej. Jeśli jednak każda sekunda jest dla nas cenna, warto postawić na opalenie warzywa palnikiem. Zasada jest ta sama co w przypadku piekarnika, a my zyskamy kilkanaście minut.