Kluski z makiem i miodem to potrawa, która jest jedną z najbardziej kultowych potraw wigilijnych. Mimo swojej prostoty jest na prawdę wyjątkowa. Przygotowanie klusek z makiem nie jest trudne, ale ze względu na obróbkę maku - nieco czasochłonne. Jednak jest rada i na to: jeżeli skorzystamy z gotowej masy makowej, cały proces przygotowania skróci się i ulegnie usprawnieniu. Kluski z makiem - wigilia bez nich nie może się odbyć! Poniżej podajemy recepturę:
Składniki:
Wykonanie:
Jak zrobić kluski z makiem wigilijne? Tradycyjny przepis krok po kroku jest nieco bardziej skomplikowany niż w przypadku, gdy używamy gotowych półproduktów.
Składniki na makaron:
Wykonanie makaronu:
Składniki na masę makową:
Sposób wykonania:
* Podawać z przygotowanym makaronem.
Największą trudność w przygotowaniu od podstaw klusek z makiem jest przygotowanie klusek, które będą mieć odpowiednią konsystencję - nie rozpadną się, a jednocześnie nie zbiją i nie będą zbyt twarde. Dlatego też dobry przepis na ciasto na kluski z makiem jest gwarancją sukcesu całego dania. Warto pamiętać, że jeśli ciasto już podczas wyrabiania wydaje się suche, wówczas możemy dodać do niego nieco tłuszczu (roztopionego masła lub oliwy) i wyrabiać, aż osiągnie pożądaną konsystencję.
Kluski z makiem na wigilię to typowe, tradycyjne danie, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie świątecznego menu. Dlaczego tak się dzieje? Gdyż dania oparte na maku są zdecydowanie jednym z ważniejszych symboli świąt. Według naszych przodków mak był symbolem płodności, urodzaju, a sama makówka symbolizowała dom, w którym dochodzi do zjednoczenia się rodziny. Dlatego też wigilijna wieczerza obfituje w dania na bazie maku - oprócz klusek z makiem, pojawia się też kutia czy strucla makowa.
Zobacz też: Jak przygotować mak do makowca? Ten przepis bije na głowę sklepowe puszki