Kluski z makiem - czy wiesz jak je przygotować? O tym musisz wiedzieć!

Kluski z makiem to ten rodzaj wigilijnej potrawy, którego nie może zabraknąć na stole. Potrawę wykonuje się z kilku prostych składników, a mimo to jest niezwykła w smaku. Aromat unoszący się po kuchni przywołuje najpięknieszje wspomnienia z dzieciństwa.

 dańKluski z makiem i miodem - poznaj przepis na wigilijne danie

Kluski z makiem i miodem to potrawa, która jest jedną z najbardziej kultowych potraw wigilijnych. Mimo swojej prostoty jest na prawdę wyjątkowa. Przygotowanie klusek z makiem nie jest trudne, ale ze względu na obróbkę maku - nieco czasochłonne. Jednak jest rada i na to: jeżeli skorzystamy z gotowej masy makowej, cały proces przygotowania skróci się i ulegnie usprawnieniu. Kluski z makiem - wigilia bez nich nie może się odbyć! Poniżej podajemy recepturę:

Składniki:

  • makaron typu łazanki,
  • miód,
  • gotowa masa makowa z bakaliami,
  • woda,
  • sól.

Wykonanie:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź.
  2. Dołóż masę makową i miód do smaku.
  3. Całość wymieszaj.
  4. Makaron z makiem warto jest przygotować dzień wcześniej, aby składniki "przegryzły się".
Zobacz wideo Świąteczne leniwe z makiem

Jak zrobić kluski z makiem wigilijne? Przepis krok po kroku

Jak zrobić kluski z makiem wigilijne? Tradycyjny przepis krok po kroku jest nieco bardziej skomplikowany niż w przypadku, gdy używamy gotowych półproduktów.  

Kluski z makiem to obowiązkowy punkt w świątecznym menu.
Kluski z makiem to obowiązkowy punkt w świątecznym menu. zdjęcie ilustracyjne/ meteo021, iStock

Składniki na makaron:

  • 300 g mąki pszennej,
  • sól,
  • 3 jajka,
  • odrobina ciepłej wody.

Wykonanie makaronu:

  1. Składniki połącz i ugniataj na gładką masę.
  2. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche, dodaj odrobinę oliwy.
  3. Wyrabiaj dalej.
  4. Ciasto przykryj folią i pozostaw na około 20-30 minut.
  5. Ciasto podziel na mniejsze części. Rozwałkuj. Pokrój w paski.
  6. Następnie zagotuj wodę i ugotuj makaron. Później odcedź i zalej zimną wodą.

Składniki na masę makową:

  • 250 g maku,
  • 0,5 szklanki miodu,
  • 1,5 szklanki bakalii,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka wanilii,
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego,
  • łyżeczka cynamonu.

Sposób wykonania:

  1. Mak sparzyć wrzącą wodą. Odstawić do wystudzenia.
  2. Przestudzony mak zmielić za pomocą maszynki. Odsączyć.
  3. Dołożyć dodatki i wymieszać.

* Podawać z przygotowanym makaronem.

Przepis na ciasto na kluski z makiem. Najważniejsze są proporcje

Największą trudność w przygotowaniu od podstaw klusek z makiem jest przygotowanie klusek, które będą mieć odpowiednią konsystencję - nie rozpadną się, a jednocześnie nie zbiją i nie będą zbyt twarde. Dlatego też dobry przepis na ciasto na kluski z makiem jest gwarancją sukcesu całego dania. Warto pamiętać, że jeśli ciasto już podczas wyrabiania wydaje się suche, wówczas możemy dodać do niego nieco tłuszczu (roztopionego masła lub oliwy) i wyrabiać, aż osiągnie pożądaną konsystencję.

Kluski z makiem: wigilia. Skąd wywodzi się danie?

Kluski z makiem na wigilię to typowe, tradycyjne danie, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie świątecznego menu. Dlaczego tak się dzieje? Gdyż dania oparte na maku są zdecydowanie jednym z ważniejszych symboli świąt. Według naszych przodków mak był symbolem płodności, urodzaju, a sama makówka symbolizowała dom, w którym dochodzi do zjednoczenia się rodziny. Dlatego też wigilijna wieczerza obfituje w dania na bazie maku - oprócz klusek z makiem, pojawia się też kutia czy strucla makowa. 

Zobacz też: Jak przygotować mak do makowca? Ten przepis bije na głowę sklepowe puszki

Więcej o: