Sezon na grzyby powoli dobiega końca, ale trik, który właśnie zdradzamy, będziesz wykorzystywać już do końca życia. Okazuje się, że wylewanie wody po gotowaniu grzybów to duży błąd, ponieważ można ją jeszcze wykorzystać. Do czego użyć wody po grzybach? Podpowiadamy.
Jeśli od zawsze wylewasz wodę po gotowaniu grzybów, musisz wiedzieć, że całe życie robisz to źle. Okazuje się, że taka woda może się jeszcze przydać - i to nie raz. Wywar ten ma cenne właściwości zdrowotne, ale wyróżnia się też wspaniałym aromatem. Warto więc nie wylewać go do zlewu, tylko zostawić na później. Ale jak to zrobić?
Więcej przydatnych kuchennych trików znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chcesz zachować wodę po gotowaniu grzybów, najlepiej wlać ją do pojemnika na kostki lodu i zamrozić. Kiedy tylko będziesz potrzebować grzybowego aromatu, wyjmiesz kostkę i wrzucisz ją do zupy lub sosu.
Jesień wciąż trwa, ale sezon na grzybobranie zbliża się powoli ku końcowi. Jeśli jednak chcesz wykorzystać nasz trik z wodą po gotowanych grzybach, wciąż masz jeszcze szansę na obfite zbiory leśnych darów.
W listopadzie w lasach wciąż można napotkać następujące okazy: podgrzybki, kanie, gąski, kurki i opieńki. Zbiory są jednak uzależnione od odpowiedniej pogody. Jeżeli nagle przyjdą przymrozki, grzyby nie będą miały dobrych warunków do rozwoju, a w naszych koszach nie znajdzie się dużo grzybów.