Pierogi na święta. Przepis na idealny farsz jest w zasięgu Twojej ręki

Pierogi na święta: przepis to absolutna podstawa! Pierogi to typowe danie wigilijne. Można przygotować je na bardzo wiele różnorodnych sposobów. Sprawdź, jak połączyć składniki w farszu, aby zasmakował wszystkim domownikom.

Pierogi na święta. Z  jakim nadzieniem przygotować pierogi w świątecznej wersji?

Pierogi na święta wg przepisów sprzed lat bazują przede wszystkim na grzybach i kapuście. Jednak wariantów jest o wiele więcej. Szczególnie interesującym smakiem są pierogi z soczewicą bądź śliwkami z dodatkiem orzechów. Dla ludzi ceniących korzenne smaki polecamy pierogi z kardamonem. Koniecznie zajrzyjcie do poniższych przepisów.

Jak zrobić pierogi na święta? Tradycyjna receptura z pewnością się sprawdzi

Jak zrobić pierogi na święta z klasycznym farszem wigilijnym? Wigilijne pierogi z grzybami i kapustą są świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Niesamowity aromat i smak to zdecydowanie nieodłączny element każdej Wigilii. Poniżej przepis na pierogi z grzybami i kapustą.

Pierogi z kapustą i grzybami to jedno ze świątecznych dań. Zdjęcie ilustracyjne
Pierogi z kapustą i grzybami to jedno ze świątecznych dań. Zdjęcie ilustracyjne freeskyline/shutterstock.com

Składniki na farsz:

  • 100 g grzybów suszonych,
  • kilogram kapusty kiszonej,
  • 1-2 marchewki,
  • 1-2 pietruszki,
  • 3-4 cebule,
  • sól, pieprz,
  • 300 ml wody,
  • olej.

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 50 g masła,
  • ok. 400 g wody (ciepłej, nie wrzącej)

Sposób przyrządzenia:

  1. Grzyby dokładnie płuczemy i zalewamy wodą. Następnie odstawiamy na całą noc.
  2. Umytą i obraną marchewkę i pietruszkę dodajemy do grzybów, doprawiamy i zagotowujemy. Gotujemy do czasu, aż będą miękkie.
  3. Kapustę wyciskamy delikatnie z soku i gotujemy w wodzie przez około 50 minut.
  4. Warzywa i grzyby odcedzamy z wywaru, dokładamy ugotowaną kapustę. Całość mielimy przez maszynkę.
  5. Cebule obieramy, siekamy na drobno i szklimy na patelni. Dokładamy do farszu. Całość doprawiamy i dokładnie mieszamy.
  6. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i letnią wodę. Dołożyć stopniowo rozpuszczone i przestudzone masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić. Podsypywać w razie konieczności mąką.
  7. Tak przygotowane ciasto umieścić w naczyniu, przykryć i odstawić na około pół godziny.
  8. Później ciasto rozwałkować i wykrawać krążki. 
  9. Krążki wypełnić farszem, zakleić. Ugotować w osolonej wodzie.
Zobacz wideo Tajniki szefa kuchni - pierogi z kapustą i grzybami

Jakie pierogi na wigilię wykonać? Spróbuj przepisu ze śliwką!

Jakie pierogi na wigilię można jeszcze przygotować? Kolejną propozycją są pierogi ze śliwką i orzechami. Może nie jest to tradycyjna receptura, ale ciekawy, kulinarny dodatek, który mógłby zagościć na naszym świątecznym stole. Poniżej receptura:

Składniki na podstawowe ciasto pierogowe:

  • pół kilograma mąki,
  • 250 ml wody (ciepłej),
  • sól,
  • jajko,
  • łyżka masła.
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami gkrphoto /Shutterstock

Składniki na farsz:

  • około 400 g suszonych śliwek,
  • łyżka miodu,
  • 3-4 łyżki posiekanych orzechów (np.  włoskich),
  • cynamon,
  • kardamon,
  • 1-2 łyżeczki skórki pomarańczowej (kandyzowanej).

Wykonanie:

  1. Śliwki dokładnie płuczemy. Zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
  2. Na drugi dzień owoce odsączamy z wody. Miksujemy z pozostałymi składnikami.
  3. Przygotowujemy ciasto. Łączymy ze sobą składniki, stopniowo dolewając wodę i masło. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Następnie przykrywamy ją miską i odstawiamy na pół godziny.
  4. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka. Wkładamy farsz. Pierogi zaklejamy. Gotujemy.
  5. Tak przygotowane pierogi posypujemy cynamonem.

Z czym pierogi na święta? Postaw na soczewicę

Z czym pierogi na święta? Możemy przygotować je także z soczewicą. To kolejne połączenie, które w przypadku świąt nie jest oczywiste, aczkolwiek bez wątpienia smakowite. Koniecznie zajrzycie do przepisu:

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • pół szklanki zielonej soczewicy,
  • 200 g ziemniaków,
  • duża cebula,
  • pół szklanki posiekanych orzechów,
  • garść suszonych grzybów,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz - do smaku
  • ok. 100 g tofu

*Składniki na ciasto znajdziecie powyżej. W wersji podstawowej.

Wykonanie:

  1. Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na minimum godzinę.
  2. Obrać ziemniaki, umyć i zagotować, aż będą miękkie.
  3. Soczewicę opłukać i także zagotować.
  4. Cebule obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na oliwie.
  5. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  6. Przygotować puree z ziemniaków. Połączyć wszystkie składniki. Tofu zetrzeć na tarce i dodać. Całość doprawić do smaku i wymieszać.
  7. Dalej, postępować jak w przepisie podstawowym.

Zobacz też: Polskie pierogi podbijają zagranicę. Znalazły się w międzynarodowym rankingu. Kategoria może dziwić

Więcej o: