Pierogi na święta: przepis to absolutna podstawa! Pierogi to typowe danie wigilijne. Można przygotować je na bardzo wiele różnorodnych sposobów. Sprawdź, jak połączyć składniki w farszu, aby zasmakował wszystkim domownikom.
3
zi3000 /Skutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Pierogi na święta. Z jakim nadzieniem przygotować pierogi w świątecznej wersji?
Pierogi na święta wg przepisów sprzed lat bazują przede wszystkim na grzybach i kapuście. Jednak wariantów jest o wiele więcej. Szczególnie interesującym smakiem są pierogi z soczewicą bądź śliwkami z dodatkiem orzechów. Dla ludzi ceniących korzenne smaki polecamy pierogi z kardamonem. Koniecznie zajrzyjcie do poniższych przepisów.
REKLAMA
Jak zrobić pierogi na święta? Tradycyjna receptura z pewnością się sprawdzi
Jak zrobić pierogi na święta z klasycznym farszem wigilijnym? Wigilijne pierogi z grzybami i kapustą są świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Niesamowity aromat i smak to zdecydowanie nieodłączny element każdej Wigilii. Poniżej przepis na pierogi z grzybami i kapustą.
Grzyby dokładnie płuczemy i zalewamy wodą. Następnie odstawiamy na całą noc.
Umytą i obraną marchewkę i pietruszkę dodajemy do grzybów, doprawiamy i zagotowujemy. Gotujemy do czasu, aż będą miękkie.
Kapustę wyciskamy delikatnie z soku i gotujemy w wodzie przez około 50 minut.
Warzywa i grzyby odcedzamy z wywaru, dokładamy ugotowaną kapustę. Całość mielimy przez maszynkę.
Cebule obieramy, siekamy na drobno i szklimy na patelni. Dokładamy do farszu. Całość doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i letnią wodę. Dołożyć stopniowo rozpuszczone i przestudzone masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić. Podsypywać w razie konieczności mąką.
Tak przygotowane ciasto umieścić w naczyniu, przykryć i odstawić na około pół godziny.
Później ciasto rozwałkować i wykrawać krążki.
Krążki wypełnić farszem, zakleić. Ugotować w osolonej wodzie.
Zobacz wideo Tajniki szefa kuchni - pierogi z kapustą i grzybami
Jakie pierogi na wigilię wykonać? Spróbuj przepisu ze śliwką!
Jakie pierogi na wigilię można jeszcze przygotować? Kolejną propozycją są pierogi ze śliwką i orzechami. Może nie jest to tradycyjna receptura, ale ciekawy, kulinarny dodatek, który mógłby zagościć na naszym świątecznym stole. Poniżej receptura:
Śliwki dokładnie płuczemy. Zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
Na drugi dzień owoce odsączamy z wody. Miksujemy z pozostałymi składnikami.
Przygotowujemy ciasto. Łączymy ze sobą składniki, stopniowo dolewając wodę i masło. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Następnie przykrywamy ją miską i odstawiamy na pół godziny.
Z czym pierogi na święta? Możemy przygotować je także z soczewicą. To kolejne połączenie, które w przypadku świąt nie jest oczywiste, aczkolwiek bez wątpienia smakowite. Koniecznie zajrzycie do przepisu:
Składniki, które są nam potrzebne to:
pół szklanki zielonej soczewicy,
200 g ziemniaków,
duża cebula,
pół szklanki posiekanych orzechów,
garść suszonych grzybów,
kilka ząbków czosnku,
4 łyżki oliwy z oliwek,
sól, pieprz - do smaku
ok. 100 g tofu
*Składniki na ciasto znajdziecie powyżej. W wersji podstawowej.
Wykonanie:
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na minimum godzinę.
Obrać ziemniaki, umyć i zagotować, aż będą miękkie.
Soczewicę opłukać i także zagotować.
Cebule obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na oliwie.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Przygotować puree z ziemniaków. Połączyć wszystkie składniki. Tofu zetrzeć na tarce i dodać. Całość doprawić do smaku i wymieszać.