Pierogi na święta. Z jakim nadzieniem przygotować pierogi w świątecznej wersji?
Pierogi na święta wg przepisów sprzed lat bazują przede wszystkim na grzybach i kapuście. Jednak wariantów jest o wiele więcej. Szczególnie interesującym smakiem są pierogi z soczewicą bądź śliwkami z dodatkiem orzechów. Dla ludzi ceniących korzenne smaki polecamy pierogi z kardamonem. Koniecznie zajrzyjcie do poniższych przepisów.
Jak zrobić pierogi na święta? Tradycyjna receptura z pewnością się sprawdzi
Jak zrobić pierogi na święta z klasycznym farszem wigilijnym? Wigilijne pierogi z grzybami i kapustą są świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Niesamowity aromat i smak to zdecydowanie nieodłączny element każdej Wigilii. Poniżej przepis na pierogi z grzybami i kapustą.
Pierogi z kapustą i grzybami to jedno ze świątecznych dań. Zdjęcie ilustracyjne freeskyline/shutterstock.com
Składniki na farsz:
- 100 g grzybów suszonych,
- kilogram kapusty kiszonej,
- 1-2 marchewki,
- 1-2 pietruszki,
- 3-4 cebule,
- sól, pieprz,
- 300 ml wody,
- olej.
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- pół łyżeczki soli,
- 50 g masła,
- ok. 400 g wody (ciepłej, nie wrzącej)
Sposób przyrządzenia:
- Grzyby dokładnie płuczemy i zalewamy wodą. Następnie odstawiamy na całą noc.
- Umytą i obraną marchewkę i pietruszkę dodajemy do grzybów, doprawiamy i zagotowujemy. Gotujemy do czasu, aż będą miękkie.
- Kapustę wyciskamy delikatnie z soku i gotujemy w wodzie przez około 50 minut.
- Warzywa i grzyby odcedzamy z wywaru, dokładamy ugotowaną kapustę. Całość mielimy przez maszynkę.
- Cebule obieramy, siekamy na drobno i szklimy na patelni. Dokładamy do farszu. Całość doprawiamy i dokładnie mieszamy.
- Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i letnią wodę. Dołożyć stopniowo rozpuszczone i przestudzone masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić. Podsypywać w razie konieczności mąką.
- Tak przygotowane ciasto umieścić w naczyniu, przykryć i odstawić na około pół godziny.
- Później ciasto rozwałkować i wykrawać krążki.
- Krążki wypełnić farszem, zakleić. Ugotować w osolonej wodzie.
Zobacz wideo
Tajniki szefa kuchni - pierogi z kapustą i grzybami
Jakie pierogi na wigilię wykonać? Spróbuj przepisu ze śliwką!
Jakie pierogi na wigilię można jeszcze przygotować? Kolejną propozycją są pierogi ze śliwką i orzechami. Może nie jest to tradycyjna receptura, ale ciekawy, kulinarny dodatek, który mógłby zagościć na naszym świątecznym stole. Poniżej receptura:
Składniki na podstawowe ciasto pierogowe:
- pół kilograma mąki,
- 250 ml wody (ciepłej),
- sól,
- jajko,
- łyżka masła.
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami gkrphoto /Shutterstock
Składniki na farsz:
- około 400 g suszonych śliwek,
- łyżka miodu,
- 3-4 łyżki posiekanych orzechów (np. włoskich),
- cynamon,
- kardamon,
- 1-2 łyżeczki skórki pomarańczowej (kandyzowanej).
Wykonanie:
- Śliwki dokładnie płuczemy. Zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
- Na drugi dzień owoce odsączamy z wody. Miksujemy z pozostałymi składnikami.
- Przygotowujemy ciasto. Łączymy ze sobą składniki, stopniowo dolewając wodę i masło. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Następnie przykrywamy ją miską i odstawiamy na pół godziny.
- Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka. Wkładamy farsz. Pierogi zaklejamy. Gotujemy.
- Tak przygotowane pierogi posypujemy cynamonem.
Z czym pierogi na święta? Postaw na soczewicę
Z czym pierogi na święta? Możemy przygotować je także z soczewicą. To kolejne połączenie, które w przypadku świąt nie jest oczywiste, aczkolwiek bez wątpienia smakowite. Koniecznie zajrzycie do przepisu:
Składniki, które są nam potrzebne to:
- pół szklanki zielonej soczewicy,
- 200 g ziemniaków,
- duża cebula,
- pół szklanki posiekanych orzechów,
- garść suszonych grzybów,
- kilka ząbków czosnku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz - do smaku
- ok. 100 g tofu
*Składniki na ciasto znajdziecie powyżej. W wersji podstawowej.
Wykonanie:
- Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na minimum godzinę.
- Obrać ziemniaki, umyć i zagotować, aż będą miękkie.
- Soczewicę opłukać i także zagotować.
- Cebule obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na oliwie.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Przygotować puree z ziemniaków. Połączyć wszystkie składniki. Tofu zetrzeć na tarce i dodać. Całość doprawić do smaku i wymieszać.
- Dalej, postępować jak w przepisie podstawowym.
Zobacz też: Polskie pierogi podbijają zagranicę. Znalazły się w międzynarodowym rankingu. Kategoria może dziwić