Krokiety z pieczarkami i kapustą - sprawdź jak przygotować je krok po kroku
Krokiety z kapustą i pieczarkami to danie, które bardzo często jest podawane na naszych stołach. Nie tylko przy okazji świąt, ale i na co dzień. Dzieje się tak ponieważ są one sycące, mogą występować jako dodatek do barszczu lub jako samodzielne danie, a składniki potrzebne do ich przygotowania nie są zbyt skomplikowane. Ponadto krokiety łatwo przechować i odgrzać w kolejny dzień - nie tracą swoich walorów smakowych. Poniżej przepis na krokiety z pieczarkami i kapustą:
Składniki na farsz:
- kilogram pieczarek,
- 2-3 cebule,
- 3 jajka,
- sól, pieprz,
- bułka tarta,
- odrobina kwasku cytrynowego,
- woda,
- 300-400 g kapusty kiszonej,
- 1-2 marchewki.
Krokiety z kapustą i grzybami Fot. Shutterstock
Składniki na ciasto:
- około 2 szklanek mąki,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki mleka,
- szklanka wody gazowanej,
- sól,
- łyżka oleju.
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiać. Dodać sól, wbić jajka. Dolać mleko, wodę, olej. Całość wymieszać na gładką masę.
- Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki.
- Przygotować farsz. Pieczarki umyć. Następnie chwilę je obgotować z dodatkiem kwasku - dzięki temu zabiegowi nie staną się ciemne.
- Cebule obrać i drobno posiekać. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawić przyprawami. Całość podsmażyć.
- Kapustę obgotować w wodzie, do czasu aż będzie miękka. Dodać marchewkę startą na tarce.
- Połączyć wszystkie składniki na farsz.
- Tak przygotowaną masę, układamy na naleśnikach i zawijamy w krokiety.
- Jajko rozbijamy i mieszamy. Każdy krokiet panierujemy w jajku i bułce tartej.
- Smażymy z każdej strony.
Zobacz wideo
Krokiety z kaszy jaglanej [HAPS KIDS]
Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? Wigilijne krokiety to kwintesencja aromatów Bożego Narodzenia
Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami w wersji typowo świątecznej? Spieszymy z odpowiedzią. Krokiety z suszonymi grzybami i kapustą to typowa wersja wigilijna. Poniżej receptura na krokiety wigilijne:
Składniki na farsz:
- około 40-50 g suszonych grzybów,
- 500 g kiszonej kapusty,
- marchew,
- 1-2 cebule,
- 400 g pieczarek,
- 4-5 łyżek oleju,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.
Składniki na ciasto:
- szklanka mąki,
- 1-2 jajka,
- szklanka mleka,
- sól,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- 3 łyżki oleju.
Składniki na panierkę:
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- sól,
- masło lub olej do smażenia.
Wykonanie farszu:
- Grzyby namoczyć. Pozostawić na noc.
- Do namoczonych grzybów dołożyć przyprawy i zagotować.
- Odcedzić i posiekać przestygnięte grzyby na drobno.
- Kapustę odcisnąć z soku i dołożyć do grzybowego wywaru. Zagotować. Dolać wodę i dodać przyprawy. Gotować przez około 30 minut - aż będzie miękka.
- Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Dołożyć do kapusty i gotować, aż będzie miękka.
- Cebule obrać i drobno posiekać. Zeszklić na patelni.
- Grzyby odparować na patelni.
- Doprawić przyprawami. Zdjąć z patelni, posiekać i dołożyć do kapusty. Dokładnie wymieszać.
Wykonanie naleśników:
- Połączyć składniki.
- Wymieszać i usmażyć z dwóch stron.
- Wypełnić naleśniki farszem.
Wykonać panierkę:
- Roztrzepać jajko. Doprawić przyprawami.
- Obtoczyć krokiety w jajku i bułce.
- Usmażyć z dwóch stron.
Przepis na krokiety z pieczarkami i kapustą. Jak je przechowywać?
Gotowe krokiety z pieczarkami i kapustą przed panierowaniem można śmiało przechowywać w lodówce. Takie, które zostały już obtoczone w bułce i jajku najlepiej od razu usmażyć. Co w przypadku gdy zostanie nam kilka sztuk usmażonych krokietów? Oczywiście bez problemu możemy je spakować do szczelnego pojemnika i przechować w lodówce przez dzień lub dwa do momentu spożycia. Przepis na krokiety z pieczarkami i kapustą pozwala także na zamrożenie nadmiaru krokietów - wówczas po wyjęciu z lodówki trzeba odczekać, aby całkowicie się rozmroziły i podgrzać.
Zobacz też: Krokiety. Po francusku "croquer" znaczy chrupać. Jak sprawić, że będą pyszne i chrupiące?