Krokiety z kapustą i pieczarkami. Przygotuj wyśmienite krokiety na święta Bożego Narodzenia i nie tylko

Krokiety z kapustą i pieczarkami to jeden z dodatków pojawiających się w towarzystwie barszczu na wigilijnym stole. Są one smaczne i sycące, a co najważniejsze można je śmiało podać także na następny dzień. Jak przygotować wyśmienite krokiety? To wcale nie jest trudne!

Krokiety z pieczarkami i kapustą - sprawdź jak przygotować je krok po kroku

Krokiety z kapustą i pieczarkami to danie, które bardzo często jest podawane na naszych stołach. Nie tylko przy okazji świąt, ale i na co dzień. Dzieje się tak ponieważ są one sycące, mogą występować jako dodatek do barszczu lub jako samodzielne danie, a składniki potrzebne do ich przygotowania nie są zbyt skomplikowane. Ponadto krokiety łatwo przechować i odgrzać w kolejny dzień - nie tracą swoich walorów smakowych. Poniżej przepis na krokiety z pieczarkami i kapustą:

Krokiety z kapustą i grzybami to danie wymagające nieco wprawy w przygotowaniu, ale to wcale nie jest trudne zadanie.Złocista skórka i pyszny farsz. Jak przygotować krokiety z kapustą i grzybami? [PRZEPIS]

Składniki na farsz: 

  • kilogram pieczarek,
  • 2-3 cebule,
  • 3 jajka,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta,
  • odrobina kwasku cytrynowego,
  • woda,
  • 300-400 g kapusty kiszonej,
  • 1-2 marchewki.

Krokiety z kapustą i grzybamiKrokiety z kapustą i grzybami Fot. Shutterstock

Składniki na ciasto:

  • około 2 szklanek mąki,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • sól,
  • łyżka oleju.

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiać. Dodać sól, wbić jajka. Dolać mleko, wodę, olej. Całość wymieszać na gładką masę.
  2. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki.
  3. Przygotować farsz. Pieczarki umyć. Następnie chwilę je obgotować z dodatkiem kwasku - dzięki temu zabiegowi nie staną się ciemne.
  4. Cebule obrać i drobno posiekać. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawić przyprawami. Całość podsmażyć.
  5. Kapustę obgotować w wodzie, do czasu aż będzie miękka. Dodać marchewkę startą na tarce. 
  6. Połączyć wszystkie składniki na farsz.
  7. Tak przygotowaną masę, układamy na naleśnikach i zawijamy w krokiety.
  8. Jajko rozbijamy i mieszamy. Każdy krokiet panierujemy w jajku i bułce tartej.
  9. Smażymy z każdej strony.
Zobacz wideo Krokiety z kaszy jaglanej [HAPS KIDS]

Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? Wigilijne krokiety to kwintesencja aromatów Bożego Narodzenia

Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami w wersji typowo świątecznej? Spieszymy z odpowiedzią. Krokiety z suszonymi grzybami i kapustą to typowa wersja wigilijna. Poniżej receptura na krokiety wigilijne:

Składniki na farsz:

  • około 40-50 g suszonych grzybów,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • marchew,
  • 1-2 cebule,
  • 400 g pieczarek,
  • 4-5 łyżek oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki,
  • 1-2 jajka,
  • szklanka mleka,
  • sól,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 3 łyżki oleju.

Składniki na panierkę:

  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • masło lub olej do smażenia.

Wykonanie farszu:

  1. Grzyby namoczyć. Pozostawić na noc.
  2. Do namoczonych grzybów dołożyć przyprawy i zagotować.
  3. Odcedzić i posiekać przestygnięte grzyby na drobno.
  4. Kapustę odcisnąć z soku i dołożyć do grzybowego wywaru. Zagotować. Dolać wodę i dodać przyprawy. Gotować przez około 30 minut - aż będzie miękka.
  5. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Dołożyć do kapusty i gotować, aż będzie miękka.
  6. Cebule obrać i drobno posiekać. Zeszklić na patelni.
  7. Grzyby odparować na patelni.
  8. Doprawić przyprawami. Zdjąć z patelni, posiekać i dołożyć do kapusty. Dokładnie wymieszać.

Wykonanie naleśników:

  1. Połączyć składniki.
  2. Wymieszać i usmażyć z dwóch stron.
  3. Wypełnić naleśniki farszem.

Wykonać panierkę:

  1. Roztrzepać jajko. Doprawić przyprawami.
  2. Obtoczyć krokiety w jajku i bułce.
  3. Usmażyć z dwóch stron.

Krokiety z kapustą i grzybamiKrokiety z kapustą i grzybami. Danie postne idealne nie tylko na święta Bożego Narodzenia

Przepis na krokiety z pieczarkami i kapustą. Jak je przechowywać?

Gotowe krokiety z pieczarkami i kapustą przed panierowaniem można śmiało przechowywać w lodówce. Takie, które zostały już obtoczone w bułce i jajku najlepiej od razu usmażyć. Co w przypadku gdy zostanie nam kilka sztuk usmażonych krokietów? Oczywiście bez problemu możemy je spakować do szczelnego pojemnika i przechować w lodówce przez dzień lub dwa do momentu spożycia. Przepis na krokiety z pieczarkami i kapustą pozwala także na zamrożenie nadmiaru krokietów - wówczas po wyjęciu z lodówki trzeba odczekać, aby całkowicie się rozmroziły i podgrzać. 

Zobacz też: Krokiety. Po francusku "croquer" znaczy chrupać. Jak sprawić, że będą pyszne i chrupiące?

Więcej o: