Krokiety z kapustą i pieczarkami to jeden z dodatków pojawiających się w towarzystwie barszczu na wigilijnym stole. Są one smaczne i sycące, a co najważniejsze można je śmiało podać także na następny dzień. Jak przygotować wyśmienite krokiety? To wcale nie jest trudne!
zdjęcie ilustracyjne/ MamaMiaPL, iStock
REKLAMA
REKLAMA
Krokiety z pieczarkami i kapustą - sprawdź jak przygotować je krok po kroku
Krokiety z kapustą i pieczarkami to danie, które bardzo często jest podawane na naszych stołach. Nie tylko przy okazji świąt, ale i na co dzień. Dzieje się tak ponieważ są one sycące, mogą występować jako dodatek do barszczu lub jako samodzielne danie, a składniki potrzebne do ich przygotowania nie są zbyt skomplikowane. Ponadto krokiety łatwo przechować i odgrzać w kolejny dzień - nie tracą swoich walorów smakowych. Poniżej przepis na krokiety z pieczarkami i kapustą:
Przygotować farsz. Pieczarki umyć. Następnie chwilę je obgotować z dodatkiem kwasku - dzięki temu zabiegowi nie staną się ciemne.
Cebule obrać i drobno posiekać. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawić przyprawami. Całość podsmażyć.
Kapustę obgotować w wodzie, do czasu aż będzie miękka. Dodać marchewkę startą na tarce.
Połączyć wszystkie składniki na farsz.
Tak przygotowaną masę, układamy na naleśnikach i zawijamy w krokiety.
Jajko rozbijamy i mieszamy. Każdy krokiet panierujemy w jajku i bułce tartej.
Smażymy z każdej strony.
Zobacz wideo Krokiety z kaszy jaglanej [HAPS KIDS]
Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? Wigilijne krokiety to kwintesencja aromatów Bożego Narodzenia
Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami w wersji typowo świątecznej? Spieszymy z odpowiedzią. Krokiety z suszonymi grzybami i kapustą to typowa wersja wigilijna. Poniżej receptura na krokiety wigilijne:
Składniki na farsz:
około 40-50 g suszonych grzybów,
500 g kiszonej kapusty,
marchew,
1-2 cebule,
400 g pieczarek,
4-5 łyżek oleju,
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.
Do namoczonych grzybów dołożyć przyprawy i zagotować.
Odcedzić i posiekać przestygnięte grzyby na drobno.
Kapustę odcisnąć z soku i dołożyć do grzybowego wywaru. Zagotować. Dolać wodę i dodać przyprawy. Gotować przez około 30 minut - aż będzie miękka.
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Dołożyć do kapusty i gotować, aż będzie miękka.
Cebule obrać i drobno posiekać. Zeszklić na patelni.
Grzyby odparować na patelni.
Doprawić przyprawami. Zdjąć z patelni, posiekać i dołożyć do kapusty. Dokładnie wymieszać.
Wykonanie naleśników:
Połączyć składniki.
Wymieszać i usmażyć z dwóch stron.
Wypełnić naleśniki farszem.
Wykonać panierkę:
Roztrzepać jajko. Doprawić przyprawami.
Obtoczyć krokiety w jajku i bułce.
Usmażyć z dwóch stron.
Przepis na krokiety z pieczarkami i kapustą. Jak je przechowywać?
Gotowe krokiety z pieczarkami i kapustą przed panierowaniem można śmiało przechowywać w lodówce. Takie, które zostały już obtoczone w bułce i jajku najlepiej od razu usmażyć. Co w przypadku gdy zostanie nam kilka sztuk usmażonych krokietów? Oczywiście bez problemu możemy je spakować do szczelnego pojemnika i przechować w lodówce przez dzień lub dwa do momentu spożycia. Przepis na krokiety z pieczarkami i kapustą pozwala także na zamrożenie nadmiaru krokietów - wówczas po wyjęciu z lodówki trzeba odczekać, aby całkowicie się rozmroziły i podgrzać.