Szarlotka imbirowa w mgnieniu oka, czyli błyskawiczny przepis na domowe ciasto, pachnące jesienią. To idealny wybór dla wszystkich tych, którzy potrzebują odrobiny przyjemności w te chłodne, listopadowe dni. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, także poradzi sobie z nim każdy. Tu nie potrzeba specjalnych umiejętności. Wystarczą chęci i kilka składników, które znajdziemy w każdej domowej spiżarce. Będzie tanio i szybko.
Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Listopadowa aura za oknem nie jest zbyt optymistycznym widokiem. Większość z nas wygląda już grudnia i pierwszego śniegu. Jesień trwa w najlepsze. Chłodne i długie wieczory to doskonała okazja, aby zadbać o siebie. Tutaj szczególnie poleca się nasz przepis na szarlotkę imbirową, którą przygotujemy w mgnieniu oka. Potrzebujemy jeszcze tylko kilka składników.
Ciasto
Jabłkowy mus
Słodka pianka
Na samym początku musimy przygotować ciasto. Oprócz podanych składników potrzebna będzie duża misa, do której wrzucamy masło, mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Wszystko wyrabiamy ręcznie, aż do połączenia się składników. Następnie dodajemy żółtka i jedno całe jajko - całość zagniatamy przez kilka minut i formujemy dużą kulę, którą następnie dzielimy na dwie połówki. Każdą z nich owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka minut do zamrażalki.
Kiedy ciasto odpoczywa, przechodzimy do jabłek. Jeśli posiadamy słoik gotowego musu, wtedy pomijamy ten punkt. Natomiast, kiedy czekają na nas jabłka, należy je umyć, obrać ze skórek i pokroić w drobną kostkę. Owoce przekładamy na dużą patelnię, dodajemy cukier, imbir kardamon i cynamon. Pod koniec smażenia, kiedy jabłka będą już miękkie, a w całym domu będzie unosić się zapach przypraw korzennych - nasz mus skraplamy odrobiną olejku waniliowego. Jabłka odstawiamy i wyjmujemy ciasto z lodówki.
Każdą z kul rozwałkowujemy. Pierwszą przekładamy do tortownicy i nakłuwamy spód widelcem. Na ciasto wykładamy mus jabłkowy i na chwilę odstawiamy. W tym czasie musimy przygotować pianę, czyli ubijamy białka, dodając stopniowo cukier. Całość wylewamy na ciasto i przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Całość pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C (termoobieg) przez około godzinę (albo do tzw. suchego patyka).
Gotowe ciasto studzimy, obsypujemy cukrem pudrem i serwujemy z kubkiem gorącej herbaty. Imbirowa szarlotka w mgnieniu oka zniknie z talerzy. Nie przesadzamy.