Ciasteczka siostry Anastazji z zaledwie pięciu składników. Zakonna receptura zrobi furorę

Ciasteczka siostry Anastazji z zaledwie pięciu składników. Mogą zastąpić deser, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Są syte oraz smaczne, a także tanie i proste w wykonaniu. Do wyrobienia ciasta nie potrzebujemy specjalnych przyrządów. Wystarczy to, co znajdziemy w domu.

Ciasteczka siostry Anastazji z zaledwie pięciu składników wykonamy bardzo szybko. Jedyne czego nam trzeba to odrobina chęci, miód, mak, mąka, żółtka i woda. Są proste w wykonaniu, tanie i oczywiście bardzo smaczne. Którzy zdołałby oprzeć się zakonnym recepturom?

Zobacz wideo Przepis na ciastka amoniaczki

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasteczka siostry Anastazji z zaledwie pięciu składników

Któż z nas nie zna siostry Anastazji? Jej przepisy na dania i desery krążą nie tylko wśród zakonników. Zachwyca się nimi każdy. Ta chyba najpopularniejsza zakonnica zasłynęła głównie tym, że tworzy nie tylko piękne modlitwy, ale przepyszne dania. Gotować zaczęła będąc jeszcze nastolatką, tuż po śmierci swojej ukochanej matki. Na całe szczęście przepisów nie chowa w sejfie, a dzieli się z innymi. Napisała 17 książek z przepisami kulinarnymi. W jednej z nich pt. "Siostra Anastazja - życie pełne smaku" znajdziemy wyjątkową recepturę na ciasteczka, które wykonamy zaledwie z pięciu składników. Jedyne czego potrzebujemy to:

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 ml letniej wody,
  • 3 żółtka.

Dodatkowo:

  • 200 g zmielonego maku,
  • płynny miód.

Ciasteczka siostry Anastazji z zaledwie pięciu składników - wykonanie

W przepisach siostry Anastazji najlepsze jest to, że nie musimy być mistrzami gotowania. Wszystkie przygotowane przez nią dania są banalnie proste w wykonaniu, a przez to tak wyjątkowo smaczne.

To samo tyczy się ciasteczek. Ciasto wyrabiamy z trzech składników, czyli do miski wsypujemy mąkę, dodajemy letnią wodę i trzy żółtka. Wszystko mieszamy - aż do połączenia się składników. Następnie w dłoniach formujemy malutkie wałeczki i wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Ciasteczka gotujemy - aż do wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy z wody, przekładamy na talerz i polewamy miodem oraz obsypujemy makiem. Szybko, prosto i bez zbędnego bałaganu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA