Placki ziemniaczane to jedno z tradycyjnych polskich dań. Na stoły trafiają szczególnie jesienią i zimą. I trudno się dziwić, są dość tłuste, ale i sycące. To danie można podawać w różnych formach. Niektórzy wybierają cienkie i chrupiące placki, które świetnie smakują w towarzystwie lekkich dipów. Inni wolą nieco pulchniejszą wersję z dodatkiem podduszonych warzywnych, czy mięsnego gulaszu. Niezależnie jednak od preferowanego wariantu, aby placki ziemniaczane wyszły perfekcyjnie, należy wybrać odpowiednią podstawę, czyli ziemniaki.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Tradycyjnie placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych tartych ziemniaków. W niektórych regionach naszego kraju podstawą placków są ugotowane ziemniaki, które następnie mieli się w maszynce i łączy z resztą składników. Niezależnie od preferowanej wersji warto pamiętać, że kluczem do sukcesu są odpowiednie ziemniaki.
Ziemniaki dzielą się na kilka typów. Niektóre cechuje niewielka zawartość skrobi, te świetnie nadają się do sałatek, ponieważ nawet po ugotowaniu są dość twarde. Kolejny typ to ziemniaki o bardzo dużej zawartości skrobi. Są mączyste, a po ugotowaniu szybko się rozpadają. Ostatni typ to ziemniaki o umiarkowanej twardości. Ze względu na swoją uniwersalność są najczęściej wykorzystywane w kuchni. To właśnie ten rodzaj ziemniaków najlepiej nadaje się na placki ziemniaczane. Po usmażeniu będą bowiem miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Wśród odmian, które są wyjątkowo polecane do przygotowania placków, wyróżnia się m.in. Orliki czy Irgi.
Ziemniaki zetrzyj na tarce. Odsącz nadmiar płynu. Do miski z masą ziemniaczaną zetrzyj obraną cebulę. Dodaj także jajko oraz mąkę ziemniaczaną. Masę na placki dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej. Porcjami nakładaj masę ziemniaczaną i smaż na złoto z obu stron. Placki możesz podawać zarówno solo, jak i z dodatkami. Świetnie będą smakować z podduszonymi warzywami, sosem grzybowym lub mięsnym gulaszem.