Jeśli zastanawiacie się, co przygotować na obiad, podpowiadamy. Kotlety mielone to bardzo uniwersalne danie, które można podawać na wiele sposobów. Jada się je z ziemniakami i różnymi rodzajami surówek. Jak sprawić, aby miały doskonałą konsystencję? Słynny kucharz dodaje do nich pewien dodatkowy składnik. Przedstawiamy przepis na kotlety mielone z pieczarkami Jakuba Kuronia.
Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią
Kotlety mielone z pieczarkami Jakuba Kuronia
Składniki:
- pół kilo mielonego mięsa wieprzowego,
- łyżka stołowa masła,
- duża biała cebula,
- 300 g pieczarek,
- duża czerstwa bułka namoczona w mleku,
- jajko,
- trzy łyżeczki musztardy,
- sól i pieprz,
- mąka pszenna,
- olej roślinny.
Jak przygotować kotlety mielone? Zrobisz to w kilku prostych krokach
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Pieczarki umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
- Rozpuść masło na patelni. Dodaj cebulę. Jak tylko się zarumieni, dodaj do patelni pieczarki.
- Dopraw całość solą i pieprzem. Smaż, dopóki nadmiar wody nie odparuje z patelni.
- Dodaj do mięsa ostudzone pieczarki z cebulą.
- Następnie dodawaj musztardę, namoczoną bułkę, jajko, sól i pieprz do smaku.
- Wyrabiaj masę rękoma aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
- Formuj kotlety, obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanym oleju przez około trzy minuty z obu stron.
Jakie przyprawy do kotletów? Można dodać odrobinę majeranku
Kotlety mielone można doprawiać różnymi przyprawami. Dobrze smakują z majerankiem, tymiankiem i oregano. Poza tym można do nich dodawać bazylię, estragon albo posiekany koperek czy natkę pietruszki. Sprawdzi się też drobno posiekany czosnek.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl