Kotlety mielone Jakuba Kuronia. Kucharz dodaje składnik, z którym wyjdą wyjątkowo smaczne

Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Można je robić na wiele różnych sposobów. Podajemy przepis Jakuba Kuronia, który przygotowuje je z pieczarkami. Dzięki temu wychodzą bardziej soczyste.

Jeśli zastanawiacie się, co przygotować na obiad, podpowiadamy. Kotlety mielone to bardzo uniwersalne danie, które można podawać na wiele sposobów. Jada się je z ziemniakami i różnymi rodzajami surówek. Jak sprawić, aby miały doskonałą konsystencję? Słynny kucharz dodaje do nich pewien dodatkowy składnik. Przedstawiamy przepis na kotlety mielone z pieczarkami Jakuba Kuronia

Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią

Kotlety mielone z pieczarkami Jakuba Kuronia

Składniki:

  • pół kilo mielonego mięsa wieprzowego,
  • łyżka stołowa masła,
  • duża biała cebula,
  • 300 g pieczarek,
  • duża czerstwa bułka namoczona w mleku,
  • jajko,
  • trzy łyżeczki musztardy,
  • sól i pieprz,
  • mąka pszenna,
  • olej roślinny.

Jak przygotować kotlety mielone? Zrobisz to w kilku prostych krokach

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę.
  2. Pieczarki umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
  3. Rozpuść masło na patelni. Dodaj cebulę. Jak tylko się zarumieni, dodaj do patelni pieczarki.
  4. Dopraw całość solą i pieprzem. Smaż, dopóki nadmiar wody nie odparuje z patelni.
  5. Dodaj do mięsa ostudzone pieczarki z cebulą.
  6. Następnie dodawaj musztardę, namoczoną bułkę, jajko, sól i pieprz do smaku.
  7. Wyrabiaj masę rękoma aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
  8. Formuj kotlety, obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanym oleju przez około trzy minuty z obu stron.

Jakie przyprawy do kotletów? Można dodać odrobinę majeranku

Kotlety mielone można doprawiać różnymi przyprawami. Dobrze smakują z majerankiem, tymiankiem i  oregano. Poza tym można do nich dodawać bazylię, estragon albo posiekany koperek czy natkę pietruszki. Sprawdzi się też drobno posiekany czosnek.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.