Sałatka jarzynowa według siostry Anastazji. Ten dodatek to prawdziwy game changer

Sałatka jarzynowa to kulinarna klasyka. Pojawia się na polskich stołach podczas niemal wszystkich świąt czy uroczystości. I choć jej urok tkwi w znanym i uwielbianym smaku, warto czasem nieco poeksperymentować. Siostra Anastazja radzi, jaki składnik podbije smak warzyw w majonezie.

Trudno dyskutować o tym, jaka powinna być idealna sałatka jarzynowa. Bo choć potrafi zrobić ją niemal każdy, u każdego smakuje inaczej. I jeśli przyzwyczaimy się do tej, którą serwuje się w naszym domu trudno będzie przełknąć "gorzką pigułkę" kuchennej odmiany u innych. Czasem jednak warto dać się nieco ponieść także w kuchni i wprowadzić nieco innowacji. Siostra Anastazja proponuje dodanie do warzyw na sałatkę pewnego nieoczywistego dodatku. Skusisz się?

Zobacz wideo Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis na różne okazje

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Sałatka jarzynowa - kulinarna klasyka

Ziemniaki, jajka, marchewka, groszek, pietruszka, seler, cebula i kiszone ogórki - te warzywa, ugotowane, doprawione i wymieszane z majonezem, tworzą podstawę ulubionej sałatki Polaków. Dlaczego więc, chociaż baza jest taka sama, u każdego jarzynowa smakuje nieco inaczej? Odpowiedzialne za to są różne proporcje składników, czy dodane przyprawy. Kluczowa jest także ilość majonezu Jedni preferują bowiem mokrą sałatkę i nie żałują sosu, inni uważają, by nie przesadzić i ledwo muskają nim warzywa.

Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie i soczyste?Jak zrobić schabowe? Nie mocz mięsa w mleku. Wybierz jogurt

Siostra Anastazja zmienia reguły gry. Dorzuca ten dodatek

Eksperymenty z sałatką jarzynową? Biorą się za nie tylko najlepsi kucharze, niełatwo bowiem wyjść z nich obronną ręką. Siostra Anastazja postanowiła jednak podjąć wyzwanie. Do sałatki jarzynowej dodaje jeszcze jeden składnik - pieczarki konserwowe. Zanim jednak dorzuci je do reszty warzyw, dokładnie odsącza je z zalewy. To nie jedyne zmiany, o jakie pokusiła się kucharka. W swoim przepisie postanowiła zamienić białą cebulę na tę czerwoną. 

Kotlety ziemniaczane. PrzepisTe przedwojenne kotlety z grzybami zabiorą cię w kulinarną podróż w czasie

Więcej o: