Pomysł na ekstra śniadanie, czyli placki z twarogu. Będą mięciutkie i puszyste dzięki zamianie składników

Placki z twarogu to świetny pomysł na śniadanie bez czekania. Przepis jest banalnie prosty - wystarczy wymieszać składniki i "ćlap - na patelnię". Jednak jeśli chcemy, by nasze placuszki twarogowe wyszły puszyste i delikatne, zamień mleko na kefir - ekeft zadowoli każdego, nawet sceptyka śniadań na słodko.
Zobacz wideo

Placki z twarogu świetnie sprawdzą się na śniadanie na słodko, ale także jako posiłek do lunch boxa, ponieważ są bardzo smaczne nawet po wystygnięciu. Przepis na placuszki twarogowe jest prosty i szybki, a my z chęcią podpowiemy, jak je zrobić, by były jeszcze delikatniejsze i jeszcze bardziej puszyste.

Pomysł na śniadanie, czyli placki z twarogu

Składniki:

  • 250 g mielonego twarogu (możesz użyć gotowego z wiaderka)
  • pół szklanki kefiru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, żółtka przełóż do miski.
  2. Do miski z żółtkami dodaj twaróg, cukier waniliowy i całość rozgnieć widelcem.
  3. Następnie wlej kefir, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Całość zmiksuj.
  4. Pianę z białek ostrożnie wmieszaj w ciasto na placki, uważając przy tym, by nie uszkodzić jej delikatnej struktury.
  5. Patelnię porządnie rozgrzej z dodatkiem odrobiny masła klarowanego i nakładaj porcje ciasta na placki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż z obu stron się zezłocą.
  6. Podawaj z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA