• Link został skopiowany

Zapomnij o racuchach. Te mięciutkie placki z twarogu to hit na śniadanie

Placki z twarogu to śniadaniowy klasyk, który nie wychodzi z mody. Delikatne, puszyste i gotowe w kilkanaście minut - idealne zarówno na leniwe poranki, jak i do zabrania na wynos. Zdradzamy, jak sprawić, by były jeszcze bardziej mięciutkie i trzymały kształt.
Zapomnij o racuchach. Te mięciutkie placki z twarogu to hit na śniadanie
Oksana Shevchenko//shutterstock

Są potrawy, które nigdy się nie nudzą. Placki z twarogu zdecydowanie do nich należą. Wystarczy kilka prostych składników, by stworzyć coś, co smakuje i dzieciom, i dorosłym. Dzięki dodatkom takim jak kefir i ubita piana z białek, placuszki wychodzą wyjątkowo delikatne i sprężyste. Jeśli szukasz przepisu na szybkie, domowe śniadanie, które będzie zarówno smaczne, jak i sycące, to strzał w dziesiątkę. Zdradzimy, jak w prosty sposób przygotować placuszki z twarogu, które sprawdzą się na ciepło, jak i na zimno. Przy okazji podpowiemy, jak sprawić, by zawsze były puszyste i nie opadały. Prostszego przepisu nie znajdziesz. Każdy sobie z nim poradzi. Racuchy pójdą w odstawkę.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy krok po kroku:

Pomysł na śniadanie, czyli placki z twarogu

Składniki:

  • 250 g mielonego twarogu (możesz użyć gotowego z wiaderka)
  • pół szklanki kefiru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, żółtka przełóż do miski.
  2. Do miski z żółtkami dodaj twaróg, cukier waniliowy i całość rozgnieć widelcem.
  3. Następnie wlej kefir, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Całość zmiksuj.
  4. Pianę z białek ostrożnie wmieszaj w ciasto na placki, uważając przy tym, by nie uszkodzić jej delikatnej struktury.
  5. Patelnię porządnie rozgrzej z dodatkiem odrobiny masła klarowanego i nakładaj porcje ciasta na placki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż z obu stron się zezłocą.
  6. Podawaj z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.

Z czym najchętniej podajesz placuszki twarogowe? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: