Są potrawy, które nigdy się nie nudzą. Placki z twarogu zdecydowanie do nich należą. Wystarczy kilka prostych składników, by stworzyć coś, co smakuje i dzieciom, i dorosłym. Dzięki dodatkom takim jak kefir i ubita piana z białek, placuszki wychodzą wyjątkowo delikatne i sprężyste. Jeśli szukasz przepisu na szybkie, domowe śniadanie, które będzie zarówno smaczne, jak i sycące, to strzał w dziesiątkę. Zdradzimy, jak w prosty sposób przygotować placuszki z twarogu, które sprawdzą się na ciepło, jak i na zimno. Przy okazji podpowiemy, jak sprawić, by zawsze były puszyste i nie opadały. Prostszego przepisu nie znajdziesz. Każdy sobie z nim poradzi. Racuchy pójdą w odstawkę.
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy krok po kroku:
Pomysł na śniadanie, czyli placki z twarogu
Składniki:
- 250 g mielonego twarogu (możesz użyć gotowego z wiaderka)
- pół szklanki kefiru
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej tortowej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
- Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, żółtka przełóż do miski.
- Do miski z żółtkami dodaj twaróg, cukier waniliowy i całość rozgnieć widelcem.
- Następnie wlej kefir, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Całość zmiksuj.
- Pianę z białek ostrożnie wmieszaj w ciasto na placki, uważając przy tym, by nie uszkodzić jej delikatnej struktury.
- Patelnię porządnie rozgrzej z dodatkiem odrobiny masła klarowanego i nakładaj porcje ciasta na placki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż z obu stron się zezłocą.
- Podawaj z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.
Z czym najchętniej podajesz placuszki twarogowe? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.