Tak dawniej robiono bigos. Trudno w to uwierzyć, ale nie dodawano do niego... kapusty

Bigos to potrawa, która niezmiennie kojarzy nam się ze świątecznym stołem. Kiszona kapusta z dodatkiem mięs, kiełbas, grzybów i suszonych śliwek to dziś prawdziwa klasyka. Aż trudno więc uwierzyć, że dawniej do bigosu nie dodawano... kapusty.

Zimą z kiszonej, latem z młodej - kapusta to podstawowy składnik, bez którego dzisiaj nie wyobrażamy sobie tradycyjnego bigosu. Danie można podawać w wersji bezmięsnej - wtedy dodatkiem do kapusty będą leśne grzyby i suszone owoce, a czasem także strączki, lub uzupełnione o mięsną wkładkę w postaci wędzonego boczku, dobrej jakości kiełbas, czy gotowanego mięsa. Krótko mówiąc - ilu kucharzy, tyle sposobów. Dawniej podawano jednak bigos bez kapusty. Jak to możliwe?

Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Babka ziemniaczanaBabka ziemniaczana - przepis na danie jak z podlaskiej kuchni

Bigos. Choć dziś nie do wyobrażenia, dawniej podawano go bez kapusty

Dawniej bigosem nazywano danie przygotowane z posiekanego i mocno doprawionego mięsa lub ryb z dodatkiem kwaśnych owoców, zakwaszone na dodatek octem winnym. Oprócz tego do takiego bigosu dodawano słodkie wino, miód oraz spore ilości cebuli i pietruszki. Jak podaje Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi:

W pierwszej polskiej książce kucharskiej, wydanej w 1682 roku "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" autor, Stanisław Czerniecki, podaje przepisy na "bigosek ze szpikiem", "bigosek z jarząbka", "bigosek karpiowy", a także "bigosek" z powszechnych kiedyś raków.

Z kolei autor "Encyklopedii staropolskiej", Zygmunt Gloger, wyjaśniał, że 

Bigosik jest potrawką bez kapusty z pokrojonego drobno mięsa, z sosem kwaskowatym, zwykle z dodaniem jabłek.

Kapusta w bigosie? Zadecydowała ekonomia

Jak doszło do tego, że kapusta stała się głównym składnikiem bigosu? Zadecydowały o tym... oszczędności. Szybko odkryto jednak, że wymieszanie kawałków mięsa z duszoną na niewielkim ogniu kapustą smakuje rewelacyjnie. 

Tak więc już w XVIII wieku kapusta stała się głównym i najważniejszym składnikiem bigosu zwanego też hultajskim (z kapusty duszonej powoli, z dodatkiem mięsa, kiełbasy i przypraw), przysmaku kuchni polskiej

- dodaje NIKiDW.

szare kluskiDlaczego szare kluski są twarde? Pewnie popełniasz ten błąd

Jak zrobić bigos? Każdy ma swój własny patent 

W każdym domu bigos smakuje inaczej. Choć baza niezmiennie jest taka sama, wpływ na smak mają przede wszystkim dodatki. Do kiszonej i wolnogotowanej kapusty można dodawać mięso (najczęściej wieprzowe lub drobiowe), ulubioną kiełbasę oraz boczek. W wersji wegetariańskiej mięsne wyroby świetnie zastąpi ciecierzyca lub soczewica.

Oprócz tego smak bigosu świetnie podkreślą suszone śliwki lub powidła śliwkowe, a także grzyby. Niektórzy podlewają bigos odrobiną czerwonego wina. Warto pamiętać także o przyprawach. Do bigosu świetnie pasują ziele angielskie, majeranek, liść laurowy i oczywiście sól oraz pieprz. 

Więcej o: