-
Haps
-
Jak przygotować
- Ratatuj - przepis, który ozdobi każdy stół kolorami i smakiem. Uważaj jednak na sos - warto pocudować z papryką
Ratatuj - przepis, który ozdobi każdy stół kolorami i smakiem. Uważaj jednak na sos - warto pocudować z papryką
Ratatuj, a właściwie ratatouille, to pochodząca z Nicei potrawa, która przypomina połączenie zapiekanki warzywnej i leczo. Przepis nie jest skomplikowany - cienko pokrojone warzywa zapieka się w aromatycznym sosie. Jednak ten właśnie sos skrywa pewien sekret - chodzi o paprykę. Żeby wydobyć maksimum smaku, należy ją porządnie upiec. Jest jeszcze jeden sekret, ale o tym poniżej.
Zawsze, kiedy raratuj "wjeżdża" na stół, goście i domownicy najpierw zachwycają się wyglądem potrawy, a chwilę później jej smakiem. Przepis nie jest trudny, ale cały smak tkwi w sosie na bazie papryki i pomidorów. Jak zabrać się za francuskie ratatouille? Pierwszy krok zrób już na zakupach - wybieraj warzywa podobnej średnicy.
Ratatuj - przepis
Składniki:
- 2 niewielkie cukinie (najlepiej żółta i zielona)
- 1 bakłażan (powinien być zbliżony średnicą do cukinii)
- 4 pomidory rzymskie
Sos:
- 2 papryki
- 1 większa cebula
- ok. 400 g passaty pomidorowej
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, suszony tymianek, słodka i pstra papryka
Sposób wykonania:
- Papryki pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i lekko skrop je oliwą. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz do momentu, aż ich skórka stanie się niemal czarna. Następnie wyjmij je z piekarnika i ostrożnie zdejmij skórkę, a miąższ przełóż do miski.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej 2-3 łyżki oliwy. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją. Dodaj upieczone papryki i passatę pomidorową. Dopraw do smaku przyprawami i gotuj przez 10 - 15 minut. Następnie możesz go zblendować.
- Przygotuj naczynie żaroodporne i na dno wlej sos. Wszystkie warzywa pokrój w cienkie plastry. Bakłażana i cukinię możesz lekko osolić. Następnie układaj plastry warzyw pionowo i naprzemiennie.
- Warzywa lekko skrop oliwą, oprósz przyprawami i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ratatuj piecz przez godzinę. Podawaj z ziołową bagietką lub grzanką.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.