Pierogi leniwe to jedno z fundamentalnych dań kuchni polskiej. Są bardzo smaczne, przepadają za nimi głównie dzieci. Do przygotowania klusek leniwych będą potrzebne twaróg, jajka i mąka. Ich wykonanie jest niesamowicie łatwe, dlatego warto mieć w zanadrzu poniższy przepis.
Zobacz wideo
Pizza z białym sosem i grzybami
Kluski leniwe - przepis na przepyszny obiad
Do wykonania pierogów leniwych będzie potrzebny twaróg, jajka i mąka pszenna.
Składniki:
- 75 dag białego sera,
- trzy jajka,
- 20 dag mąki pszennej,
- dwie łyżki masła,
- trzy łyżki bułki tartej,
- sól.
Leniwe pierogi są ekstremalnie proste w przygotowaniu. Czas ich przyrządzania to około pół godziny
Przygotowanie:
- Zmielić ser w maszynce.
- Przesiać mąkę.
- Do naczynia z serem wbijać jajka.
- Wsypać do sera przesianą mąkę.
- Wyrabiać ciasto aż do uzyskania jednolitej masy.
- Na stolnicy formować wałki z ciasta o szerokości około trzech centymetrów.
- Pierogi mogą być kwadratowe lub ścinane w kształt rombu.
- Gotować leniwe w osolonej wodzie. Wrzucać je partiami do garnka.
- Od ich wypłynięcia gotować przez około dwie minuty na małym ogniu.
- Kluski można podawać bezpośrednio po ugotowaniu lub zostawić do późniejszego odsmażenia.
Z czym jeść leniwe pierogi? Można posypać je uprażoną bułką tartą
Leniwe pierogi najlepiej podawać z prażoną bułką tartą i cukrem. Poza tym można je jeść polane miodem, syropem klonowym lub różnymi rodzajami dżemów. Świetnie sprawdzi się tutaj konfitura morelowa. Innym ciekawym rozwiązaniem będzie zaserwowanie ich z drobno pokrojonymi, świeżo smażonymi pomidorami, które dodadzą słodyczy serowym kluskom.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl