Kluski leniwe. Przepis prosto z babcinego zeszytu. Fantastyczny pomysł na ekspresowy obiad

Kluski leniwe należą do klasycznych dań kuchni polskiej. Tradycyjnie poda je się je z roztopionym masłem i bułką tartą. Jak zrobić leniwe, aby były lekkie i delikatne? Wystarczy skorzystać z naszego przepisu. Będziecie potrzebowali zaledwie kilku składników.

Pierogi leniwe to jedno z fundamentalnych dań kuchni polskiej. Są bardzo smaczne, przepadają za nimi głównie dzieci. Do przygotowania klusek leniwych będą potrzebne twaróg, jajka i mąka. Ich wykonanie jest niesamowicie łatwe, dlatego warto mieć w zanadrzu poniższy przepis

Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami

Kluski leniwe - przepis na przepyszny obiad

Do wykonania pierogów leniwych będzie potrzebny twaróg, jajka i mąka pszenna. 

Składniki:

  • 75 dag białego sera,
  • trzy jajka,
  • 20 dag mąki pszennej,
  • dwie łyżki masła,
  • trzy łyżki bułki tartej,
  • sól.

Leniwe pierogi są ekstremalnie proste w przygotowaniu. Czas ich przyrządzania to około pół godziny

Przygotowanie:

  1. Zmielić ser w maszynce.
  2. Przesiać mąkę.
  3. Do naczynia z serem wbijać jajka.
  4. Wsypać do sera przesianą mąkę.
  5. Wyrabiać ciasto aż do uzyskania jednolitej masy.
  6. Na stolnicy formować wałki z ciasta o szerokości około trzech centymetrów.
  7. Pierogi mogą być kwadratowe lub ścinane w kształt rombu.
  8. Gotować leniwe w osolonej wodzie. Wrzucać je partiami do garnka.
  9. Od ich wypłynięcia gotować przez około dwie minuty na małym ogniu.
  10. Kluski można podawać bezpośrednio po ugotowaniu lub zostawić do późniejszego odsmażenia.

Z czym jeść leniwe pierogi? Można posypać je uprażoną bułką tartą

Leniwe pierogi najlepiej podawać z prażoną bułką tartą i cukrem. Poza tym można je jeść polane miodem, syropem klonowym lub różnymi rodzajami dżemów. Świetnie sprawdzi się tutaj konfitura morelowa. Innym ciekawym rozwiązaniem będzie zaserwowanie ich z drobno pokrojonymi, świeżo smażonymi pomidorami, które dodadzą słodyczy serowym kluskom.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA