Pasta jajeczna na wypasie. Podrasuj śniadaniową klasykę tymi dodatkami

Pasta jajeczna to jeden z najchętniej wybieranych dodatków do pieczywa. Trudno się dziwić: smaczna, zdrowa i sycąca rewelacyjnie sprawdza się jako pomysł na śniadanie. Jeśli znudziła ci się klasyczna wersja smarowidła, pokuś się o dodanie kilku składników, a wyczarujesz zupełnie nową potrawę.

Pasta jajeczna to świetny pomysł na śniadanie. Oprócz walorów smakowych, a także składników odżywczych, które wraz z nią dostarczamy naszemu organizmowi, jej dodatkowym atutem jest czas przygotowania. Wystarczy tylko kilka minut, by cieszyć się niepowtarzalnym smakiem.

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Jak przygotować śniadaniową klasykę? Te składniki z pewnością masz w swojej kuchni

Do przygotowania pasty jajecznej potrzeba tylko kilku podstawowych produktów. Jajka, majonez, sól oraz pieprz wystarczą, aby stworzyć popularne smarowidło.

Składniki:

  • pięć jajek,
  • dwie łyżki majonezu,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz. 

Jajka ugotuj na twardo. Po wystudzeniu obierz je ze skorupek. Wrzuć jajka do misy blendera, dodaj majonez oraz przyprawy. Całość zmiksuj, posyp posiekanym szczypiorkiem i... gotowe!

Te składniki świetnie podbiją smak pasty jajecznej

Jeśli znudziła ci się tradycyjna wersja smarowidła, możesz nieco poeksperymentować i urozmaicić jej smak. Świetnym pomysłem będzie dodanie do jajek odrobiny startego chrzanu. Dzięki temu pasta jajeczna będzie nieco bardziej wyrazista w smaku. Kolejnym, klasycznym pomysłem, jest dodatek wędzonej makreli. W tej wersji smarowidło z pewnością nasyci na długo. 

Nieco mniej oczywistym składnikiem, który świetnie podbije smak pasty, będą suszone pomidory. Ich wyrazisty aromat rewelacyjnie komponuje się z jajkami. Nie przepadasz za pomidorami? Spróbuj dodać do pasty jajecznej nieco oleju lnianego. Tłuszcz podbije smak potrawy, a jego prozdrowotne właściwości wpłyną korzystnie na pracę organizmu. Jeśli lubisz chrupiące dodatki, do pasty z jajek dorzuć podprażone na patelni ziarna słonecznika i dyni

Więcej o: