Tak się robi najlepsze śląskie karminadle. Będą po prostu wyśmienite przez dodatek, który może lekko szokować

Karminadle to nic innego jak śląskie kotlety mielone. Robi się je niemal tak samo, jednak karminadle smakują nieco inaczej, za sprawą dodatku, który może budzić lekkie zdziwienie. Jak zrobić najlepsze mielone po śląsku? Oprócz dobrej wieprzowiny i majeranku dodaj także... solonego śledzia. Efekt będzie taki, że każdy poprosi o dokładkę.
Zobacz wideo

Karminadle z dodatkiem solonego śledzia to raj w ustach dla każdego miłośnika typowo polskich smaków. Śledź nie dominuje w smaku kotletów, a jedynie sprawia, że są bardziej soczyste i aromatyczne. Jak się zabrać za to cudo z mielonego mięsa? Już mówimy.

Karminadle ze śledziem - przepis na nietypowe mielone

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (najlepiej sprawdzi się łopatka lub karkówka)
  • 1 większy, solony filet ze śledzia
  • mleko
  • czerstwa kajzerka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, majeranek
  • smalec

Sposób wykonania:

  1. Filet ze śledzia włóż do miski i zalej zimnym mlekiem, by wypłukać nadmiar soli. 
  2. Mięso pokrój na kawałki i zmiel w maszynce. Podobnie zmiel śledzia oraz namoczoną w mleku kajzerkę.
  3. Wbij jajko, dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw przyprawami i całość dokładnie wyrób dłońmi. 
  4. Z masy mięsnej formuj okrągłe, lekko spłaszczone kotlety i dokładnie obtocz je w bułce tartej.
  5. Na patelni porządnie rozgrzej pełną łyżkę smalcu. Smaż kotlety na średniej mocy palnika, aż z obu stron będą chrupiące. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA