Karminadle z dodatkiem solonego śledzia to raj w ustach dla każdego miłośnika typowo polskich smaków. Śledź nie dominuje w smaku kotletów, a jedynie sprawia, że są bardziej soczyste i aromatyczne. Jak się zabrać za to cudo z mielonego mięsa? Już mówimy.
Kluski leniwe. Przepis prosto z zeszytu babci. Pomysł na ekspresowy obiad
Karminadle ze śledziem - przepis na nietypowe mielone
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego (najlepiej sprawdzi się łopatka lub karkówka)
- 1 większy, solony filet ze śledzia
- mleko
- czerstwa kajzerka
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz, majeranek
- smalec
Sposób wykonania:
- Filet ze śledzia włóż do miski i zalej zimnym mlekiem, by wypłukać nadmiar soli.
- Mięso pokrój na kawałki i zmiel w maszynce. Podobnie zmiel śledzia oraz namoczoną w mleku kajzerkę.
- Wbij jajko, dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw przyprawami i całość dokładnie wyrób dłońmi.
- Z masy mięsnej formuj okrągłe, lekko spłaszczone kotlety i dokładnie obtocz je w bułce tartej.
- Na patelni porządnie rozgrzej pełną łyżkę smalcu. Smaż kotlety na średniej mocy palnika, aż z obu stron będą chrupiące. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Ten trik z folią spożywczą zmienia życie. Schowaj ją do zamrażarki
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.