Szukasz pomysłu na smaczne i pożywne danie? Podajemy przepis na tradycyjne, polskie danie. Łazanki z kapustą i grzybami będą znikać z talerzy w zaskakująco szybkim tempie. Aby wydobyć z nich to, co najlepsze dobrze jest dodać pewien aromatyczny dodatek - suszone śliwki.
Zobacz wideo
Zupa dahl z soczewicy z dynią
Przepis na łazanki z kapustą i grzybami
Jak zrobić wyśmienite łazanki? Zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem. Wyjdą nieziemsko smaczne. Danie można przyrządzać z różnymi rodzajami makaronu - sprawdzą się wstążki, kokardki i świderki.
Składniki:
- ćwierć kilo łazanek lub innego makaronu,
- osiemset gram kapusty kiszonej,
- ćwierć kilo grzybów,
- kilka sztuk suszonych śliwek,
- duża cebula,
- płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- masło,
- sól i pieprz do smaku.
Ratatuj - przepis, który ozdobi stół kolorami. Uważaj jednak na sos
Przygotowanie:
- Ugotuj kapustę do miękkości w osolonej wodzie.
- Po ugotowaniu drobno poszatkuj kapustę.
- Pokrój grzyby w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie.
- Suszone śliwki można pokroić w kostkę lub paski.
- Obierz i pokrój drobno cebulę.
- Roztop na dużej patelni dwie łyżki masła i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj do patelni kapustę i duś całość około dziesięć minut.
- Do całości dodaj makaron, dorzuć grzyby ze śliwkami i duś wszystko do momentu aż makaron zmięknie.
- W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
- Dopraw danie do smaku.
- Danie należy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Meksykańska tortilla: przepis na danie domowej roboty z dodatkiem kurczaka
Inne wersje łazanek. Można dodawać do nich boczek lub kiełbasę
Do łazanek można dodawać różne rodzaje mięs. Najlepiej jednak smakują ze smażonym boczkiem albo kiełbasą śląską. Najlepsze przyprawy do tej potrawy to majeranek, kminek, liście laurowe i ziele angielskie.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl