Łazanki z kapustą i grzybami. Przedstawiamy przepis na aromatyczny, jednogarnkowy obiad

Łazanki z kapustą i grzybami będą świetnym pomysłem na jesienne danie. Ich przyrządzenie wymaga poświęcenia odrobiny czasu, ale dla tak wykwintnej potrawy naprawdę warto. Jak zrobić idealne łazanki? Podajemy przepis.

Szukasz pomysłu na smaczne i pożywne danie? Podajemy przepis na tradycyjne, polskie danie. Łazanki z kapustą i grzybami będą znikać z talerzy w zaskakująco szybkim tempie. Aby wydobyć z nich to, co najlepsze dobrze jest dodać pewien aromatyczny dodatek - suszone śliwki.

Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią

Przepis na łazanki z kapustą i grzybami

Jak zrobić wyśmienite łazanki? Zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem. Wyjdą nieziemsko smaczne. Danie można przyrządzać z różnymi rodzajami makaronu - sprawdzą się wstążki, kokardki i świderki.

Składniki:

  • ćwierć kilo łazanek lub innego makaronu,
  • osiemset gram kapusty kiszonej,
  • ćwierć kilo grzybów,
  • kilka sztuk suszonych śliwek,
  • duża cebula,
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • masło,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kapustę do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Po ugotowaniu drobno poszatkuj kapustę.
  3. Pokrój grzyby w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie.
  4. Suszone śliwki można pokroić w kostkę lub paski.
  5. Obierz i pokrój drobno cebulę. 
  6. Roztop na dużej patelni dwie łyżki masła i zeszklij na nim cebulę.
  7. Dodaj do patelni kapustę i duś całość około dziesięć minut.
  8. Do całości dodaj makaron, dorzuć grzyby ze śliwkami i duś wszystko do momentu aż makaron zmięknie.
  9. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
  10. Dopraw danie do smaku.
  11. Danie należy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Inne wersje łazanek. Można dodawać do nich boczek lub kiełbasę 

Do łazanek można dodawać różne rodzaje mięs. Najlepiej jednak smakują ze smażonym boczkiem albo kiełbasą śląską. Najlepsze przyprawy do tej potrawy to majeranek, kminek, liście laurowe i ziele angielskie. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA