Krokiety z grzybami to obok rosołu weselna klasyka. W czym tkwi sekret tego uwielbianego wprost dania? Może w lekkim naleśnikowym cieście, które świetnie komponuje się z leśnym aromatem grzybów. A może w chrupiącej złocistej panierce, która podbija smak tej potrawy? Zamiast zastanawiać się nad odpowiedzią, lepiej przejść do działania i przygotować paszteciki, których nie powstydziłoby się weselne menu.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Bazą krokietów z grzybami są elastyczne placki smażone na patelni. Można przygotować je dokładnie tak samo, jak naleśniki. Kucharka, która przygotowuje weselne potrawy, podpowiada, aby do zrobienia krokietów użyć mąki do pizzy. Wysoki stopień zmielenia sprawia bowiem, że ten typ mąki jest niezwykle lekki, a przygotowane na jej bazie potrawy są elastyczne. To przyda się podczas zawijania farszu. Pamiętaj także, aby wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej z lodówki.
Składniki:
Wszystkie składniki przełóż do wysokiej miski. Zmiksuj na gładką, niezbyt gęstą masę. Następnie na patelni rozgrzej olej. Nakładaj niewielkie porcje ciasta i smaż przez chwilę z obu stron. Gotowe przełóż na talerz.
Chociaż krokiety można podawać z różnymi dodatkami, klasyczna wersja to ta z leśnymi grzybami. Jak przygotować grzybowy farsz?
Składniki:
Dodatkowo:
Grzyby oczyść i posiekaj na drobne kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulkę. Dodaj pokrojone grzyby i lekko posól. Gdy zmiękną, zalej je warzywnym bulionem. Duś pod przykryciem przez pół godziny. Pod koniec gotowania dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Farsz wykładaj na wcześniej usmażone naleśniki, a następnie zawiń w niewielkie rulony.
W misce rozbij i rozkłóć jajko. Maczaj w nim krokiety, a następnie obtaczaj je w bułce tartej. Później przełóż krokiety na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoto z każdej strony.
Gotowe krokiety serwuj z dodatkiem czerwonego barszczu.