Barszcz czerwony - przepis cioci Ali z ciekawym dodatkiem. Będzie głęboki i esencjonalny, i to bez wywaru mięsnego

Barszcz czerwony to jedna z ulubionych potraw Polaków i chętnie jemy ją cały rok, nie Tylko w Wigilię. Przepis na barszcz czerwony jest bardzo prosty, tym bardziej że nie musisz go gotować na wywarze mięsnym. Jak zatem osiągnąć głęboki i esencjonalny smak barszczu? Z pomocą przyjdzie zakwas i pewien trik mojej cioci, która robi najlepszy barszcz na świecie.
Zobacz wideo

Barszcz czerwony cioci Ali na stałe wpisał się do mojego menu i przez to zawsze mam w lodówce słoik zakwasu z buraków. Barszcz czerwony na zakwasie zazwyczaj jemy w Wigilię, jednak jego boski smak nie znika, kiedy przygotujemy go na codzienny obiad, na przykład dziś. Jak zrobić najlepszy barszcz na zakwasie? Moja ciocia dodaje jeszcze coś - odrobinę soku z kiszonych pomidorów. Jeśli jednak nie macie ich pod ręką, pół szklanki soku pomidorowego również zrobi robotę. Oto sprawdzony przepis na barszcz czerwony na zakwasie. 

Barszcz czerwony - przepis

Składniki:

  • 2 słoiczki zakwasu buraczanego (ok. 600 ml)
  • 1 kg buraków (polecam wybrać te podłużne)
  • 200 ml soku z pomidorów
  • pęczek włoszczyzny
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, suszona bazylia
  • kilka ząbków czosnku

Sposób wykonania:

  1. Włoszczyznę obierz i pokrój. Następnie zalej ją wodą i dodaj kilka kulek ziela oraz 4-5 listki laurowe. Gotuj na wolnym ogniu, aż oddadzą do wywaru cały smak. 
  2. Buraki obierz  pokrój w plastry, podobnie jak czosnek. Dodaj do wywaru i gotuj przez godzinę. Następnie dolej zakwas i sok pomidorowy. Dopraw do smaku solą, pieprze oraz bazylią.
  3. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut. Następnie przecedź i podawaj jako dodatek do krokietów lub pasztecików. 

Jak zrobić zakwas buraczany? Nic prostszego - oto przepis:

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA