Ogórkowa - przepis na tę zupę podał niedawno "The New York Times". I wywołał prawdziwą burzę, bo receptura znacząco różniła się od tej, którą znamy z obiadów u babci. Internauci uznali więc, że dziennikarze z zagranicy "w życiu ogórkowej nie widzieli". Jak więc przygotować tę tradycyjną polską zupę?
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Zupę ogórkową przygotujesz z ogólnodostępnych produktów. Warto jednak pamiętać, że najlepiej dodać do zupy własnoręcznie przygotowane ogórki kiszone. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że zupa będzie smakować rewelacyjnie.
Składniki:
Mięso opłucz. Umyte włóż do garnka i zalej zimną wodą. Wstaw i gotuj na wolnym ogniu.
Włoszczyznę: marchew, seler, pietruszkę obierz, pokrój i dorzuć do gotującego się wywaru. Dodaj także liście laurowe oraz ziele angielskie. Cebulę obierz, delikatnie opal i wrzuć w całości do bulionu.
Ziemniaki obierz i pokrój na cząstki. Dorzuć do zupy. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce i dodaj do wywaru. Do bulionu możesz dolać również zalewę z przetworów. Tak przygotowaną zupę dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez kwadrans.
Śmietanę rozmieszaj z niewielką ilością wody, a następnie zahartuj łyżką gotującego się wywaru. Wlej całość do zupy i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowana zupa jest gotowa do podania. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa.