Ogórkowa - przepis na zupę, jakiej nie jedli redaktorzy "New York Timesa". Babcina nie ma sobie równych

Ogórkowa - przepis na tę zupę to powrót do błogich czasów dzieciństwa. Nikt bowiem nie gotował tej zupy tak doskonale, jak nasze babcie. Nawet redaktorzy zagranicznych pism nie mają takich receptur, warto sięgnąć do babcinego przepiśnika.

Ogórkowa - przepis na tę zupę podał niedawno "The New York Times". I wywołał prawdziwą burzę, bo receptura znacząco różniła się od tej, którą znamy z obiadów u babci. Internauci uznali więc, że dziennikarze z zagranicy "w życiu ogórkowej nie widzieli". Jak więc przygotować tę tradycyjną polską zupę?

Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Ogórkowa - przepis na klasyczną zupę

Zupę ogórkową przygotujesz z ogólnodostępnych produktów. Warto jednak pamiętać, że najlepiej dodać do zupy własnoręcznie przygotowane ogórki kiszone. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że zupa będzie smakować rewelacyjnie.

Składniki:

  • żeberka wieprzowe,
  • włoszczyzna,
  • dwa duże ziemniaki,
  • pięć ogórków kiszonych, 
  • dwie łyżki oleju,
  • cebula, 
  • opakowanie śmietany 18 proc.,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

Jak przygotować pyszną ogórkową? Rozpocznij od przygotowania bulionu

Mięso opłucz. Umyte włóż do garnka i zalej zimną wodą. Wstaw i gotuj na wolnym ogniu. 

Włoszczyznę: marchew, seler, pietruszkę obierz, pokrój i dorzuć do gotującego się wywaru. Dodaj także liście laurowe oraz ziele angielskie. Cebulę obierz, delikatnie opal i wrzuć w całości do bulionu.

Ziemniaki obierz i pokrój na cząstki. Dorzuć do zupy. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce i dodaj do wywaru. Do bulionu możesz dolać również zalewę z przetworów. Tak przygotowaną zupę dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez kwadrans. 

Śmietanę rozmieszaj z niewielką ilością wody, a następnie zahartuj łyżką gotującego się wywaru. Wlej całość do zupy i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowana zupa jest gotowa do podania. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.