Ciasto drożdżowe - przepis na tradycyjny kulebiak. Będzie doskonały z kapustą i grzybami

Przedstawiamy przepis na potrawę, której podstawą będzie ciasto drożdżowe. Chodzi o kulebiak. Tego rodzaju ciasto można nadziewać różnymi farszami, najczęściej używa się kapusty i grzybów. Oto jak go wykonać.

Zagniatane ciasto drożdżowe to główny składnik kulebiaka. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali drożdże, mąkę, jaja i masło. Przygotowanie ciasta drożdżowego na kulebiak zaczyna się od zrobienia zaczynu. Poniżej przedstawiamy jego wykonanie krok po kroku.

Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią

Ciasto drożdżowe na kulebiak. Podajemy przepis na aromatyczne danie

SKŁADNIKI

Na zaczyn:

  • 20 g drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • ćwierć szklanki mleka.

Na ciasto:

  • dwie łyżki mąki,
  • dwie szklanki mąki,
  • dwa jaja,
  • sól,
  • zaczyn,
  • pół szklanki mleka,
  • łyżka masła.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj zaczyn. Rozmieszaj drożdże z cukrem, letnim mlekiem i mąką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do większej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, szczyptę soli i zaczyn. Wyrabiaj ciasto - dodawaj do niego stopniowo mleko. 
  3. Kiedy w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, dodaj rozpuszczony, letni tłuszcz i wyrabiaj dalej aż powstanie ciasto o jednolitej konsystencji.
  4. Tak przygotowane ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na prostokąt o grubości około centymetra.
  6. Na środku prostokąta układaj nadzienie.
  7. Zlepiaj razem dwa dłuższe boki prostokąta unosząc je ku górze.
  8. Kulebiak ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 st. C aż uzyska złoty kolor. Po upieczeniu kroić na porcje.

Jakie nadzienie do kulebiaka? Najlepsza będzie kapusta z grzybami

Tradycyjnym nadzieniem do kulebiaka jest kapusta z grzybami. Jak ją zrobić? Wystarczy przygotować suszone grzyby i kiszoną kapustę, następnie zagotować je z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego od czasu do czasu mieszając. Kolejnym krokiem będzie podsmażenie cebuli i dodanie do niej grzybów z kapustą.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA