Nowa odsłona pierogów. Bez ziemniaków, sera ani kapusty. Ten farsz to prawdziwy hit

Tradycyjne pierogi to te z ziemniakami, twarogiem, grzybami lub kapustą. A co jeśli istnieje lepszy farsz, o którym mało kto wie. Środek pierogów może być jeszcze smaczniejszy, jeśli pozna się ten przepis. Spróbujesz raz i nie zjesz inaczej już nigdy więcej.

Eksperymentowanie w kuchni to specjalność tych, którzy nie boją się nowych smaków. Przepis na pierogi z farszem z kurczaka to zdecydowanie nowość w niejednym domu. Mało kto decyduje się na te środek, a jednak przez niektórych uważany jest za ten najsmaczniejszy. Do nadzienia możesz użyć mięsa z niedzielnego rosołu lub świeżo ugotowane piersi z kurczaka. Ten przepis jest wart przygotowania.

Przepis na pierogi z kurczakiem

Składniki na ciasto

  • pół kilo mąki,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 1 łyżka masła,
  • ¼ łyżeczki soli.

Składniki na farsz

  • 1 cebula,
  • pół kilo piersi z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • olej,
  • sól,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka majeranku,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • woda.

Sposób przygotowania ciasta

  1. Mąkę przesiej przez sitko do większej miski, dodaj masło oraz sól. Następnie w masie zrób wgłębienie, wlej gorącą wodę i ugnieć ciasto na gładko.
  2. Podziel wyrób na kilka części, rozwałkuj każdą z nich i wytnij z niego kółka za pomocą szklanki.
  3. Do środka dodaj przygotowany farsz. Dokładnie zaklej i wrzuć do osolonej wrzącej wody.
  4. Gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
  5. Sposób przygotowania farszu
  6. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywo do złotego koloru.
  7. Pod koniec smażenia dodaj majeranek i tymianek, dokładnie wszystko wymieszaj.
  8. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Gdy zacznie wrzeć wrzuć obraną marchew, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez około 5 minut, a następnie umieść w garnku kurczaka. Całość gotuj przez około 20 minut.
  9. Po ugotowaniu odcedź składniki i pozostaw do ostygnięcia. Po przestygnięciu wyjmij ziele angielskie i liście laurowe, a marchew z kurczakiem połącz z wcześniej podsmażoną cebulką.
  10. Następnie wszystko dokładnie zmiel za pomocą maszynki do mięsa i dopraw.
  11. Tak przygotowany farsz przekładaj do ciasta.
  12. Pierogi podawaj z podsmażoną cebulką, boczkiem lub śmietaną.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.