-
Haps
-
Jak przygotować
- Nowa odsłona pierogów. Bez ziemniaków, sera ani kapusty. Ten farsz to prawdziwy hit
Nowa odsłona pierogów. Bez ziemniaków, sera ani kapusty. Ten farsz to prawdziwy hit
Tradycyjne pierogi to te z ziemniakami, twarogiem, grzybami lub kapustą. A co jeśli istnieje lepszy farsz, o którym mało kto wie. Środek pierogów może być jeszcze smaczniejszy, jeśli pozna się ten przepis. Spróbujesz raz i nie zjesz inaczej już nigdy więcej.
Eksperymentowanie w kuchni to specjalność tych, którzy nie boją się nowych smaków. Przepis na pierogi z farszem z kurczaka to zdecydowanie nowość w niejednym domu. Mało kto decyduje się na te środek, a jednak przez niektórych uważany jest za ten najsmaczniejszy. Do nadzienia możesz użyć mięsa z niedzielnego rosołu lub świeżo ugotowane piersi z kurczaka. Ten przepis jest wart przygotowania.
Przepis na pierogi z kurczakiem
Składniki na ciasto
- pół kilo mąki,
- 250 ml gorącej wody,
- 1 łyżka masła,
- ¼ łyżeczki soli.
Składniki na farsz
- 1 cebula,
- pół kilo piersi z kurczaka,
- 2 marchewki,
- olej,
- sól,
- łyżeczka tymianku,
- łyżeczka majeranku,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- woda.
Sposób przygotowania ciasta
- Mąkę przesiej przez sitko do większej miski, dodaj masło oraz sól. Następnie w masie zrób wgłębienie, wlej gorącą wodę i ugnieć ciasto na gładko.
- Podziel wyrób na kilka części, rozwałkuj każdą z nich i wytnij z niego kółka za pomocą szklanki.
- Do środka dodaj przygotowany farsz. Dokładnie zaklej i wrzuć do osolonej wrzącej wody.
- Gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
- Sposób przygotowania farszu
- Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywo do złotego koloru.
- Pod koniec smażenia dodaj majeranek i tymianek, dokładnie wszystko wymieszaj.
- Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Gdy zacznie wrzeć wrzuć obraną marchew, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez około 5 minut, a następnie umieść w garnku kurczaka. Całość gotuj przez około 20 minut.
- Po ugotowaniu odcedź składniki i pozostaw do ostygnięcia. Po przestygnięciu wyjmij ziele angielskie i liście laurowe, a marchew z kurczakiem połącz z wcześniej podsmażoną cebulką.
- Następnie wszystko dokładnie zmiel za pomocą maszynki do mięsa i dopraw.
- Tak przygotowany farsz przekładaj do ciasta.
- Pierogi podawaj z podsmażoną cebulką, boczkiem lub śmietaną.